На полигона "Ново село" край котленското село Мокрен се състоя официална церемония за откриването на поредното съвместно Българско-американско учение - 2009. Предвижда се учението да продължи до края на октомври, съобщи БНР.

В церемонията участваха ръководителите на учението полк. Гари Ръс - командир на Съвместните оперативни сили "Изток", от американска страна, и полк. Бисер Калинов - началник на отдел "Бойна подготовка на войските" в Щаба на Сухопътните войски, ръководител от българска страна.

Почест пред националните знамена отдадоха две представителни роти, прозвучаха националните химни и войнски песни на двете страни.

Ръководителите на учението Гари Ръс и Бисер Калинов в кратки обръщения посочиха, че целта на обучението е да се постигне оперативна съвместимост, опознаване и добиване на опит за взаимодействие в условията на многонационалните съюзнически сили.

В обучението участват около 500 военнослужещи от Сухопътните войски на БА с 24 бойни и 26 транспортни и спомагателни машини.
От Въоръжените сили на САЩ на ротационен принцип ще се включат 1000-1300 военнослужещи от Националната гвардия на щата Тенеси и от състава на 2-ри кавалерийски полк "Stryker", с 16 единици бойна техника, 30 транспортни и спомагателни машини и с три хеликоптера.