Откриха черната кутия на разбилия се в Черно море изтребител МиГ-29, съобщава bTV.

На брифинг по-късно през деня в Стара Загора министърът на отбраната Георги Панайотов обяви, че кутията е била извадена от дъното на повече от 70 метра дълбочина.

Той посочи, че външната обвивка на черната кутия е нарушена. Разследващите обаче имат основания да смятат, че вътрешната обвивка, която съдържа информация за полета на майор Валентин Терзиев - за скоростта и аудиозаписи на пилота, е здрава.

Още днес разчитат информацията от черната кутия на падналия МиГ-29
Обновена

Още днес разчитат информацията от черната кутия на падналия МиГ-29

Тя е била извадена от 70 метра дълбочина

Това ни дава надежда, че информацията от нея може да бъде снета още в рамките на днешния ден, заяви министърът.

Припомняме, операцията по издирването на черната кутия беше подновена днес след анализ на събраната информация за евентуалното ѝ местоположение. В операцията се включиха минен ловец "Цибър" и моторен катер 213 от състава на Военноморските сили, както и група със специализирано подводно оборудване от фирма "Хидроремонт".

Откриха мястото на инцидента с изтребителя МиГ-29, но не и черната кутия

Откриха мястото на инцидента с изтребителя МиГ-29, но не и черната кутия

Не е нужно да търсим техника от други държави, смята шефът на ВМС

Надеждите са, че данните от нея ще разкрият причината, поради която военният самолет се разби по време на натовско учение преди седмици.

На 9 юни сутринта беше съобщено, че "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.". При трагичния инцидент загина майор Валентин Терзиев.

Издирването на черната кутия на самолета продължи няколко дни. Вероятната причина за падането на изтребителя е дефектен боеприпас.

Версии за инцидента с МиГ-29 в Черно море

Версии за инцидента с МиГ-29 в Черно море

Може да има и грешка на пилота, в стремежа си да порази целта