Древни ценности и оръжия са открити край Троянския манастир, предаде БНТ.
Става дума за монети, пръстени, върхове на копия и стрели, кръстчета, части от римски камък.

Съобщава се, строители случайно са попаднали на артефактите докато са извършвали изкопни дейности при ремонт на най-старото манастирско крило.

След като предметите бъдат проучени и бъдат направени археологически изследвания на терена, може да се докаже, че манастирът е съществувал много преди 1600-ата година, както се смяташе досега.

Според игумена на манастира - епископ Сионий, откритите предмети показват, че мястото е било населено още в дълбока древност, по всяка вероятност от монаси.

"Първата ми мисъл беше, че това са неща, които са останали като спомен от нашите предци и, че трябва да им отделим необходимото място, време и внимание." - коментира епископ Сионий.

От манастира веднага са предоставили снимки на откритите артефакти на археолози и учени, за да определят времето, към което принадлежат, и тяхната историческа стойност. По този начин ще стане ясно откога съществува манастирът.

"Досега се говори от 1600-ата година, когато е дошла тук чудотворната икона на св. Богородица Троеручица. Но в по-старо време ние оставаме в неведение. Затова тези находки и тяхната датировка ще донесат едно обогатяване на историята и преместването на годината на основаването на светата обител много, много по-назад." - надява се епископ Сионий.

И докато археолози и учени изследват древните находки, вече всеки може да ги види в обновения музей на светата обител.