Прецизно оформен, стриктно дозиран чрез пунктирни линии и украсен с картинки - в такъв атрактивен и невинен вид се предлага силно халюциногенният наркотик ЛСД в Пловдив. Шареният хартиен пъзел с 30 дози дрога е открит у 20-годишен младеж, стар познайник на полицията, съобщи БНТ.

Гл. инспектор Кръстьо Булкин от Криминална полиция в 3 РУ-Пловдив заяви, че въпросният наркотик е водоразтворим и с цел да бъде по-лесно разпространяван, като се разтвори, се наслоява определената доза върху хартията или картончето. Интересното е, че за първи път с такъв начин на предлагане на наркотика... - изображение на детска рисунка - да не буди никакво съмнение, че това представлява наркотично вещество".

Когато хартията попадне в устата, ефектът на наркотика продължава между 6 и 12 часа, в които човек не различава реалността от въображаемото.

"Той може да не отчете някаква опасност, която е реална както има случаи да речем от височини може да скочат с идеята, че имат крила или че не е толкова високо, колкото е наистина", каза психологът Петя Драганова.

Задържаха естонец и шуменка заради дизайнерска дрога

Задържаха естонец и шуменка заради дизайнерска дрога

Те са заловени по време на спецакция

"Такова вещество то не се изчиства напълно от организма и може да циркулира дълго време вътре и след година може да се прояви като флаш бек отново, може да получиш халюцинация без употреба, изведнъж както шофираш или както си ходиш", обясни Даниела Димитрова.

"Сега със завръщането на по-големите в класните стаи, ние допълнително ще активизираме усилията си в тази насока съвместно, разбира се, със службите при МВР", каза Галина Андреева, зам.-окръжен прокурор на Пловдив.

Близо 800 са задържани за наркотици през миналата година, от тях 26 са били непълнолетни деца, отчитат от пловдивската полиция.