Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев ще открие днес от 14 ч. системата за видеонаблюдение на полигон „Змейово", съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

На откриването ще присъстват началникът на Щаба по осигуряването и поддръжката генерал-майор Бойко Рабаджийски, както и представители на местната изпълнителна власт, на неправителствените граждански организации в региона, журналисти.

Ще бъде изнесен брифинг за дейността на полигона, ще бъдат демонстрирани възможностите за видеонаблюдение в реално време и ще се проведат демонстративни стрелби с различни огневи системи.

Министерството на отбраната вече реализира основна част от мерките, израз на волята на политическото ръководство да направи дейностите на полигона прозрачни и открити. На полигона функционират камери за видеонаблюдение на една от основните огневи позиции. Изображението може да се наблюдава в рубриката „Полигон Змейово", в интернет страницата на Министерството на отбраната.

В района на полигона е разположена Автоматична измервателна станция на Министерството на отбраната за контрол на качеството на атмосферния въздух. Ежеседмично се изготвя и предоставя на кметовете на близките до полигона населени места Бюлетин за информиране на населението за предстоящите стрелби и изпитвания.