Специализираният наказателен съд отложи делото срещу Лиляна Деянова - ЛиЛана, брат й Александър Деянов и още петима други обвиняеми, съобщи прокуратурата. Делото беше отложено заради неявяването на адвоката на единия от подсъдимите, който обаче държи той да го защитава, както и че двама от подсъдимите не са получили съдебните книжа по делото в законовия 7-дневен срок и искат време, за да организират защитата си.

В заседанието участваха и представители на Министерството на икономиката, които поискаха ведомството да бъде конституирано като граждански ищец с отделни искове към всеки един от подсъдимите за суми в порядъка от 300 до 700 хил. лв. Съдът насрочи разпоредителното заседание по делото за 27 юли.

Спецсъдът насрочи делото срещу ЛиЛана за източване на евросредства

Спецсъдът насрочи делото срещу ЛиЛана за източване на евросредства

Разпоредителното заседание ще се проведе на 2 юли

Припомняме, на 25 април 2020 г. по случая се проведе спецакция на СДВР и ДАНС, в която бяха арестувани общо 5 души, сред които певицата ЛиЛана и й бийтбоксърът Александър Деянов-SkilleR. Появи се информация, че операцията е свързана с делото срещу бизнесмена Васил Божков. Иззети бяха сървъри, компютри, документи и други доказателства. При разследването обвинение беше повдигнато на още двама души.

Събраните доказателства сочат, че от 2016 г. до 25 април 2020 г. организираната престъпна групата незаконно е усвоила евросредства за над 2 милиона лева, като размерът на нанесените щети може да се окаже и значително по-голям.

Разследвани са били 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми за общо 4 883 298,72 лева.

Министерството на икономиката предприе процедури по пълно възстановяване на платените суми по 4 от договорите, а други три договора са били прекратени, без по тях да бъдат отпуснати средства. По останалите 4 са назначени експертизи.

Установено е било също, че активът по един от проектите - безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Китай, а не е на фирмата на обвиняемата по делото ЛиЛана, получила европейско финансиране за неговото разработване.