Специализираният наказателен съд насрочи разпоредително заседание по делото за злоупотреба с евросредства по програма "Иновации и конкурентноспособност".

То ще се проведе на 2 юли.

Припомняме, на 25 април 2020 г. по случая се проведе спецакция на СДВР и ДАНС, в която бяха арестувани общо 5 души, сред които певицата ЛиЛана и й бийтбоксърът Александър Деянов-SkilleR. Появи се информация, че операцията е свързана с делото срещу бизнесмена Васил Божков. Иззети бяха сървъри, компютри, документи и други доказателства. При разследването обвинение беше повдигнато на още двама души.

Приключи разследването за измами с евросредства срещу ЛиЛана

Приключи разследването за измами с евросредства срещу ЛиЛана

Предстои да бъде внесен обвинителен акт в Спецсъда

Събраните доказателства сочат, че от 2016 г. до 25 април 2020 г. организираната престъпна групата незаконно е усвоила евросредства за над 2 милиона лева, като размерът на нанесените щети може да се окаже и значително по-голям.

Разследвани са били 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми за общо 4 883 298,72 лева.

Министерството на икономиката предприе процедури по пълно възстановяване на платените суми по 4 от договорите, а други три договора са били прекратени, без по тях да бъдат отпуснати средства. По останалите 4 са назначени експертизи.

Установено е също, че активът по един от проектите - безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Китай, а не е на фирмата на обвиняемата по делото ЛиЛана, получила европейско финансиране за неговото разработване.

Певицата ЛиЛана смята, че е жертва на конкуренция в бизнеса

Певицата ЛиЛана смята, че е жертва на конкуренция в бизнеса

Дни преди да пуснат електронни винетки са задържани