Специализираната прокуратура приключи разследването за злоупотреба с евросредства по програма "Иновации и конкурентноспособност".

Припомняме, на 25 април 2020 г. по случая се проведе спецакция на СДВР и ДАНС, в която бяха арестувани общо 5 души, сред които певицата ЛиЛана и й бийтбоксърът Александър Деянов-SkilleR. Появи се информация, че операцията е свързана с делото срещу бизнесмена Васил Божков. Иззети бяха сървъри, компютри, документи и други доказателства. При разследването обвинение беше повдигнато на още двама души.

Предстои предявяването на материалите по досъдебното производство на обвиняемите. След запознаване с повдигнатите обвинения и събраните доказателства в Специализирания наказателен съд ще бъде внесен за разглеждане обвинителен акт.

Певицата ЛиЛана смята, че е жертва на конкуренция в бизнеса

Певицата ЛиЛана смята, че е жертва на конкуренция в бизнеса

Дни преди да пуснат електронни винетки са задържани

Събраните доказателства сочат, че от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила евросредства за над 2 милиона лева. Размерът на нанесените щети обаче може да се окаже значително по-голям, тъй като част от материалите по делото са отделени в друго досъдебно производство, което не е приключило.

Предмет на разследване бяха 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми за общо 4 883 298,72 лева. Във връзка със събраните доказателства Министерството на икономиката предприе процедури по възстановяване на платените суми по четири от договорите. Други три договора бяха прекратени, без по тях да са предоставяни средства. По останалите четири бяха назначени експертизи.

Спецпрокуратурата обвини 5 души за измама с евросредства

Спецпрокуратурата обвини 5 души за измама с евросредства

В групата е и певицата Лилана

При разследването е констатирано, че контролирани от групата дружества, повечето от които без реална стопанска дейност, са кандидатствали за покупка на софтуерни продукти, вписвайки неверни данни в приложената документация. Впоследствие разследваните дружества декларирали покупка на въпросния софтуер от чуждо юридическо лице. То било регистрирано от участник в престъпното сдружение и нямало търговска дейност.

Установено е и че активът по един от проектите - безпилотен летателен апарат, е с произход Китай, а не на фирмата на обвиняема по делото, получила европейско финансиране за неговото разработване.