Това може би е вид репресия, заяви Лиляна Деянова - бивша певица и настоящ софтуерен предприемач по повод обвиненията си за злоупотреби с еврофондове. Думите й бяха преди да започне гледането на мярката ѝ за неотклонение, пише "24 часа".

По-късно стана ясно, че на Лиляна Деянова е повдигнато ново обвинение - за подаване на декларации по европроекти с неверни данни. Към него е привлечена и Ася Йочева - представител на фирма "Телерайз" и дългогодишна приятелка на бившата певица. Това стана ясно по време на съдебното заседание днес.

След седмица у дома ЛиЛана отново е с постоянен арест

След седмица у дома ЛиЛана отново е с постоянен арест

Три са обвиненията на бившата певица

Така обвиненията на ЛиЛана стават общо 3 - останалите са за участие в организирана престъпна група за източване на евросредства и заплаха спрямо държавни служители.

Пред журналисти в спецсъда тя посочи, че акцията, довела до задържането на нея, на бизнес партньора ѝ Мартин Димитров и на брат ѝ Александър Деянов, помага на конкурентния доставчик на електронни винетки Интелигентни пътни системи.

"На 28 април, 3 дни, след като бяхме задържани, трябваше да пуснем електронни винетки, направихме ги предплатени, имахме сключен договор с най-големия мобилен оператор и с няколко бензиностанции. Единственият, който има интерес да не стартираме електронните винетки, е тази фирма", обясни Деянова.

По думите й след решението на АПИ да не даде на фирмата ѝ достъп до своята система, Лилана и колегите ѝ се отказали от 7% комисионна от АПИ и потърсили пунктове за технически прегледи, сервизи и други обекти, за да се обединят в една мрежа.

Според нея, в крайна сметка винетката излизала 3 лв. повече, но срещу 15-20 лв. бонуси под формата на отстъпки за всеки клиент.

"Няколко дни преди да влезем в ареста няколко бензиностанции се отказаха да работят с нас, като ни казаха, че са получили писмо от Интелигентни трафик системи да не работят с нас, тъй като нашата система не била достатъчно добра и ние сме нямали право да работим. Мислехме да сезираме КЗК", каза Деянова. В отговор на въпрос тя уточни, че става дума за вериги на "Шел" и "Лукойл".

Явно ние сме най-големите престъпници в тази държава младите хора, които са наградени с една от най-големите награди в областта на ИТ бизнеса, коментира Лилана.

За пореден път тя беше питана за отношенията си с Васил Божков. Не мога да кажа дали заради него съм тук, но е позорно, ако е така, отговори тя.

Припомняме, Спецсъдът пусна бившата певица под домашен арест на 4 юни, като днес на втора инстанция ще стане окончателно ясно дали няма бъде взета по-строга мярка за неотклонение.

На 26 април специализираният съд остави в ареста Лиляна Деянова и съдружника й Мартин Димитров.

Преди това прокуратурата пусна части от разпити на служители от АПИ по делото срещу Лилана.

При спецакция на СДВР и ДАНС бяха арестувани общо 7 души, сред които Мартин Димитров, Лилана и братът на певицата - бийтбоксърът Александър Деянов-SkilleR. Появи се информация, че операцията е свързана с делото срещу бизнесмена Васил Божков.