Спешно трябва да се пристъпи към втория етап от рехабилитацията на яз. "Бели Искър", тъй като състоянието на язовирната стена е критично и застрашава живота и собствеността на хората. Това е заявил на среща с областния управител на Софийска област Иван Иванов инж. Ганчо Хитров, председател на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването на България и на Инициативния комитет за неотложен ремонт на яз. "Бели Искър", информират от Областната администрация.

При евентуално разрушаване на язовирната стена вълната можело да достигне 12 метра и скорост 11 метра в секунда. Според експертната оценка щетите ще възлизат на близо един милиард лева.

До месец става ясно кои язовири са най-опасни

До месец става ясно кои язовири са най-опасни

Нинова увери, че ще бъдат положени нечовешки усилия парите за ремонт на язовири да се използват целесъобразно

От Областната администрация припомнят, че на 25 януари 2022 г. Иван Иванов инициира работна среща с представителите на Столична община, "Софийска вода", ВиК-холдинга, Държавната консолидационна компания и народните представители от София-област, на която постави въпроса за нуждата от спешен ремонт на язовира. Последвала поредица от срещи с експерти, които потвърдили становището за необходимостта от незабавна рехабилитация. Преди седмица областният управител изпратил и писма до министър-председателя, до вицепремиера и министър на икономиката, до регионалния министър и до министъра на околната среда и водите, в които обосновал нуждата от финансиране на спешен ремонт на язовирната стена на "Бели Искър".