Необходими са законодателни промени и промени в нормативните актове, за да се реши проблема с язовир "Бели Искър". Около това се обединиха участниците в среща, инициирана от областния управител на Софийска област Иван Иванов, информират от институцията. "Не бих искал да всявам паника, в момента няма пряка опасност за язовира, но стената е сериозно компрометирана и се нуждае от спешен ремонт. В същото време ремонт не може да бъде извършен, тъй като яснота кой е субектът, който може и трябва да извърши ремонта - няма. Отговорността е размита между няколко институции след поредица от законови и нормативни актове през годините", заявява Иванов.

Петков: Поне 35 язовира са в критично състояние, но пролетта няма да ни изненада

Петков: Поне 35 язовира са в критично състояние, но пролетта няма да ни изненада

Няма регистър и стандарт, а тези 600 млн., дадени на ДКК, ги няма

По думите му "Бели Искър" е едно от най-старите хидротехнически съоръжения у нас, но ремонт там е правен само веднъж. Язовирът осигурява около 20-25 % от питейното водоснабдяване на столицата и населени места от Община Самоков.

Със Закон за изменение и допълнение на Закона за водите от 2010 г. язовирът е включен в списъка на комплексните и значими язовири - публична държавна собственост. Към този момент по силата на договор между Столична община и "Софийска вода" АД има сключен договор за концесия. В периода 2005-2008г. е извършен първия етап на ремонта и е записано, че инвеститор е "Софийска вода".

През 2017 г. правата за управление са предоставени на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В края на същата година, тъй като част от "Бели Искър" попада в границите на Национален парк "Рила", е съставен акт за изключителна държавна собственост , която се управлява от Министерство на околната среда и водите.

През ноември 2018 г. правата за управление са предоставени на областния управител на Софийска област. Пак през 2018 г. с решение на Министерски съвет (МС) е определено Държавната консолидационна компания ЕАД да възлага ремонтите на язовирите.

Следва ново решение на МС от 2020 г., с което "Български ВиК холдинг" е определен да възложи изготвянето на технически проект за рехабилитация на яз. "Бели Искър".

Нов държавен холдинг събира всички ВиК

Нов държавен холдинг събира всички ВиК

Ще се управлява от 8 директори

Иван Иванов благодари на участвалите в срещата народни представители от парламентарно представените политически сили от 26 МИР София-област, представители на ръководствата на Столична община, "Софийска вода", ВиК холдинга, Държавната консолидационна компания, Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири", на директорите на ДАНС, Областна дирекция на МВР и "Противопожарна безопасност".

Участниците в срещата бяха категорични, че принципното решение за този важен за областта язовир ще бъде важно и за останалите язовири в страната.

400 язовира у нас се нуждаят от спешен ремонт

400 язовира у нас се нуждаят от спешен ремонт

Над 800 язовира имат проблеми със съоръженията и язовирните стени

Народните представители Юрий Козлов ("Продължаваме промяната"), Иван Ченчев ("БСП за България"), Васил Зашкев (ДБ) и Петър Чобанов (ДПС) подкрепиха необходимостта от законодателни проблеми.

"От изнесеното пред Народното събрание от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова стана ясно, че проблемът с всички язовири в страната е изключително сериозен и че в министерството усилено работят по законодателните промени. Апелирам да ги подкрепим всички, защото това е изключително важен проблем - от първостепенно значение за сигурността на хората", заяви Иван Ченчев.