35 язовира са в критично състояние, а това число е само в рамките на тези водоеми, които са под шапката на Министерството на икономиката.

Това отговори на въпрос на News.bg след заседанието на Министерски съвет в четвъртък премиерът Кирил Петков. Основната част от изказването му препокри темите, засегнати и в началото на правителствената среща - компенсациите заради цената на тока и природния газ, ковид мерките и съвместната работа с Република Северна Македония.

Петков успокои: Компенсираме сметките за декември през февруари

Петков успокои: Компенсираме сметките за декември през февруари

Държавата работи много активно гражданите да не усетят повишение на ценовите нива

"Обсъдихме сигурността на язовирите, например яз. "Огоста". Имаме огромен наследен проблем, който трябва да се реши. Много министерства - на икономиката, на енергетиката, на земеделието, на отбраната дори, МРРБ - всички те са собственици на някакви водоеми. Няма до този момент обща стратегия как да се управляват язовирите, всяко министерство се е спасявало по отделно. Има ключови кризисни обекти, които трябва да се управляват", каза Петков.

За да се регулира проблемът и да има ясна и координирана работа по него се създава обща работна група, в която ще влязат всички министри, чиито ведомства управляват водоеми, като приоритет ще бъде поставен на първо място на най-опасните язовири. "Надяваме се това да се случи в най-бърз порядък, защото не искаме пролетта да ни изненада", коментира министър-председателят.

Петков изрази съгласие и с намеренията на вицепремиера и икономически министър Корнелия Нинова, която в сряда изрази воля да внесе законодателни промени, които да регулират казуса. "Трябва да има ясни законови промени, защото в момента нормативната уредба въобще не е ясна. Има множество обекти с повече от един собственик, имаме непредадени язовири от общините към министерствата. В момента е абсолютна бъркотия."

Нинова заварила „пълен хаос“ с язовирите, готви законови промени

Нинова заварила „пълен хаос“ с язовирите, готви законови промени

Бих нарекла това пълна безотговорност

Що се касае до яз. "Огоста", който даде за пример премиерът - там стената не била в критично състояние до такава степен, но вече имало индикации, че ако не бъдат взети спешни мерки, ситуацията щяла да се влоши. "Не можем да рискуваме повече по никакъв начин и всеки да прехвърля горещия картоф."

Попитан от News.bg кои други водоеми, освен "Огоста", са в критично състояние, Петков не влезе в конкретика: "За съжаление те са 35 само в икономиката (Министерство на икономиката - бел.ред.). За съжаление към момента дори няма регистър с всичките язовири, нито пък има ясна стандартизация кой колко е опасен. Отделно има едни близо 180 язовира, които се ремонтират, без да е ясно с каква документация, докъде е стигнал ремонтът. Много от парите към момента ги няма. Тези близо 600 милиона, дадени на ДКК ги няма, язовирите не са ремонтирани. Просто е пълна трагедия."

И 10-те ремонтирани язовирни стени нямат разрешение за строеж

И 10-те ремонтирани язовирни стени нямат разрешение за строеж

Кирил Петков сменя е последния от старото ръководство на ДКК

Припомняме, именно с разкрития за язовирите и как са разходвани парите в създадения за целта ВиК холдинг и ДКК, върху която бяха прехвърлени от предишното управление отговорността и парите за ремонт на язовири, започна Кирил Петков като служебен министър на икономиката в първото правителство. Тогава сериозно се разразиха спорове между Кирил Петков и ГЕРБ, които го обвиниха дори, че е източвал язовири, за да се снима като компромат.

Проблемът с язовирите изплува и от доклада на Сметната палата за "Напоителни системи" от миналата година.

Неясната собственост на язовирите е тема не от времето на служебното правителство. Още през 2019 година бе обявено, че 400 язовира се нуждаят от спешен ремонт

ДАМТН: Проблемни са малките язовири, има опасност от Мизия - 2

ДАМТН: Проблемни са малките язовири, има опасност от Мизия - 2

Язовир "Бързина" е голям проблем

Точно преди две години пък от Държавна агенция "Национална сигурност" и на Главна дирекция "Национална полиция" започнаха проверка, възложена лично от главния прокурор Иван Гешев. Информация докъде е стигнала тази проверка и какви са резултатите от нея няма.