Правителството ще компенсира бизнеса заради рекордно високите цени на тока за всеки един месец. Това увери в началото на заседанието на Министерски съвет премиерът Кирил Петков.

Не действията на институции през времето на новата власт са довели до високите цени за ток, получени от битовите потребители, подчерта изрично в началото на изказването си той. "Един от най-големите проблеми в момента в цената на електрическата енергия и природния газ. Сметките за битовите потребители са под мораториум. Те не са били вдигнати и няма да се вдигнат докато мораториумът е там, където е. Това, което някои потребители виждат, се дължи на новите цени, които бяха сложени миналото лято."

Министър-председателят е категоричен още - държавата работи много активно гражданите да не усетят повишение на ценовите нива след като падне приетият от парламента мораториум.

КЕВР били направили "всичко възможно" да дръпнат надолу цените

КЕВР били направили "всичко възможно" да дръпнат надолу цените

Иван Иванов - иначе повишението би било 64% на тока

Що се отнася до бизнесът, добрата новина е, че фирмите ще получат, макар и със закъснение, компенсации за месец декември 2021 г. Те са в размер на 130 лева и ще бъдат получени заедно с януарските сметки, които ще бъдат получени в началото на втория месец от годината. От новата година започва да работи пък новата система за компенсация с таван от 250 лева на мегаватчас.

А относно битовите потребители на природен газ - помощите и за декември, и за януари, ще се отразят в сметките, които ще получат домакинствата през февруари. Следва да отбележим обаче, че компенсациите заради цената на синьото гориво засега са само за битовите потребители, като въпреки призивите на бизнеса няма разработен механизъм за дотиране на юридическите лица.

Николов: Компенсациите за газа за декември ще са 25% от сметката

Николов: Компенсациите за газа за декември ще са 25% от сметката

Домакинствата ще бъдат компенсирани за високите стойности и през януари

В краткото си изказване Петков акцентира още и върху новия план на държавата за справяне с ковид пандемията, като по думите му новата методика довела до незатварянето на редица области, което според него би станало факт, ако са били останали в сила новите критерии. "Добрата новина е, че засега мерките остават много меки и са функция именно на този фактор. И това няма да се смени."

На днешното заседание на МС ще се проведе и подготовка за съвместното заседание на правителствата на България и Република Северна Македония, което предстои на 25 януари.

"Ще направим един реален план с реални постижения, които трябва да достигнем в следващите 6 месеца на база на срещите, които очаквам да бъдат ежеседмични", заяви премиерът Петков.