От 416 язовира, предвидени за ремонт само 10 са завършени. Но и 10-те язовирни стени са изградени без разрешение за строеж. Това заяви служебният икономически министър Кирил Петков на съвместна пресконференция с регионалния министър Виолета Комитова в МРРБ на тема "Незаконно строителство".

Затова Петков вече се "радва", че са завършени само 10. Ние много бързо трябва да влезем в контрол на строежите, настоя Кирил Петков.

Големите язовири са пълни над 90% от капацитета си

Големите язовири са пълни над 90% от капацитета си

Разполагаме с оптимални водни ресурси за сезона...

При това положение кой може да поеме отговорността, ако тези стени се напукат? Кой може да поеме отговорността, ако има авария, запита Кирил Петков, като за него това е абсолютно безобразие и пълно безхаберие. Имало някакви строителни книги, написани на ръка.

Кирил Петков смята да уволни още днес и последния от членовете, който е бил член на борда на ДКК, докато са се случвали тези безобразия. Пуснат е конкурс в ДКК за ново назначение и временните назначения ще трябва да влязат в сила много бързо", настоя министърът.

ДАМТН: Проблемни са малките язовири, има опасност от Мизия - 2

ДАМТН: Проблемни са малките язовири, има опасност от Мизия - 2

Язовир "Бързина" е голям проблем

Кирил Петков смята да търси отговорност от старите ръководители на ДКК за язовирните стени.

Десетте язовирни стени, които нямат разрешение за строеж са: Пазар дере, община Угърчин, Злати войвода 3, община Сливен, Злати войвода 4, община Сливен, Мънгови ливади, община Хисаря, язовир "Найден Герово", община Съединение, Генерал Николаево 3, община Раковски, Сакма дере, община Тополовград, Ястребово, община Опан, Хаджидимитрово 3, община Казанлък и язовир Винарско, община Камено.

Архитект Влади Калинов от ДНСК уточни, че всички останали частни фирми, работили по язовирните стени не носят никаква отговорност, защото тук има изпълнение на строеж, който не е регламентиран съгласно закона.