Проверка на комплексните и значими язовири на територията на цялата страната ще се извърши от Държавна агенция "Национална сигурност" и на Главна дирекция "Национална полиция". Проверката е възложена от главния прокурор Иван Гешев.

Проверката следва да изясни какво е актуалното състояние на водния обем в язовирите и налице ли са язовири, чиито воден обем е под съответния оптимален размер, който да гарантира осигуряване на питейно - битовото водоснабдяване на гражданите.

След извършване на проверката трябва да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от проверяваните язовири.

Също така ако докато тече проверката се съберат данни за извършено престъпление от общ характер, те трябва да бъдат изпартени на съответните компетентни прокуратури.

Отдел "Надзор за законност" при Върховна административна прокуратура извършва проверка на язовир "Бели Искър" и затова дали са спазени разпоредбите на Закона за водите.

Припомняме, главният прокурор Иван Гешев вече взе на специален надзор досъдебните производства за водната криза в Перник.

Преди това министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че в града цари пълен хаос и навсякъде има течове.

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Междувременно се появиха опасения, че Ботевград може да изпадне в подобно на Перник положение. Сериозни опасения има и по отношение на водоподаването в Североизточна България, като пресен пример е голямата авария, заради която в Шумен от вчера вечерта се без вода.

Водната криза обхванала и Шуменско

Водната криза обхванала и Шуменско

За това алармира депутатът от БСП Иван Иванов

По отношение на водната криза в Перник бе арестуван и обвинен вече бившият министър Нено Димов, който се намира в ареста по обвинение за длъжностно престъпление. В момента най-тежка е ситуацията с язовир "Студена", заради който около 60 000 души са на воден режим.

Прокуратурата сигурна в отговорността на Нено Димов

Прокуратурата сигурна в отговорността на Нено Димов

Разпространиха доказателствен материал

От МОСВ вече ограничиха водовземането от язовири за питейно-битово водоснабдяване с наличен обем под 50% - мярката се отнася и за язовирите "Дяково", "Асеновец" и "Ястребино", освен за "Студена".

Във вихъра на водната криза в Перник от Националния статистически институт съобщиха данните за 2018 година, според които общите загуби на вода възлизат на 499 млн. м3, което е 56.4% от подадената вода (56.8% за 2017 г.), като преобладаващата част са загубите при транспорта на водата (реални загуби), като през 2018 г. те се оценяват на 425.6 млн. куб. метра.