Работим на пълни обороти да отворим и втората процедура по Плана за възстановяване в рамките още на следващия месец. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в Пазарджик.

Той заяви, че очаква около 1400 фирми да бъдат подкрепени по втората процедура от Националния план за възстановяване и устойчивост. Министърът поясни, че тя е за ИКТ решения и киберсигурност и вече е качена за обществено обсъждане, като предложения и коментари могат да се правят до 30 септември.Грантовата програма е за 30,6 млн. лв. и средствата са предназначени за 15 вида дейности по информационни и комуникационни решения и киберсигурност.

Пулев допълни, че българските компании могат да получат по нея грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране.

Той подчерта още, че в момента е отворена за кандидатстване първата за България процедура по Плана - за технологична модернизация на българския бизнес. По негови думи 180 компании вече са в процес на кандидатстване по нея, а крайният срок, в който компаниите да подадат проектните си предложения е до 21 септември.

Пеканов уверен: Получаваме €1,3 млрд. по Плана за възстановяване през есента

Пеканов уверен: Получаваме €1,3 млрд. по Плана за възстановяване през есента

Но следващото НС трябва да приеме редица важни закони, за да получим пари от втори транш

Основният ни приоритет е да дадем глътка въздух на най-уязвимия сегмент от българската икономиката, а именно микро-, малките и средните предприятия и парите по Плана и по европрограмите да достигнат до тях, поясни Пулев. Той изтъкна, че до края на годината само по линия на Министерството на иновациите и растежа за фирмите са предвидени 735 млн. лв., като 600 млн. лв. от тях са по Плана.

На брифинга в Пазарджик стана ясно и че предстои отваряне на още две процедури по Плана до края на годината - за ВЕИ за собствено производство на енергия, която е за 200 млн. лв. и програма, по която ще се финансират развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от близо 120 млн. лв.

Лорер: Първите пари по Плана за възстановяване идват лятото

Лорер: Първите пари по Плана за възстановяване идват лятото

Преките чуждестранни инвестиции у нас се удвояват, по думите му

Вече е изпратена за одобрение в Брюксел новата Програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията с бюджет близо 3 млрд. лв. Тя е продължение на приключващата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Основните приоритети на Програмата са два - "Иновации и растеж" и "Кръгова икономика".

По нея са предвидени средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния им потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др.

Освен това, ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността. Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите.