Правителството отпуска еднократна помощ за родителите, които ползват неплатен отпуск и са изчерпали годишния си платен отпуск. Еднократната помощ ще е в размер на 375 лева. Новината съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

Средствата ще се отпускат на родители, които не получават други социални помощи.

За мярката са отделени около 20 млн. лева, като подоходният критерии ще е месечният доход на семейството да е до 610 лева - колко е размерът на минималната работна заплата. С мярката се очаква да бъдат подпомогнати 55 000 семейства.

С мярката се подкрепят работещите родители, които нямат друга възможност да получат средства, за да гледат децата си.

Минимална заплата от държавата за свободните артисти

Минимална заплата от държавата за свободните артисти

Около 2 700 000 лева ще струва подкрепата

Ако говорим за самотен родител, той трябва да бъде с максимален размер на дохода до 1 220 лева. Еднократна помощ е едно плащане в размер на 375 лева, обясни Сачева в отговор на въпрос дали мярката е еднократна. За многодетни семейства не се предвижда допълнително решение, тъй като те получават и социални добавки, обясни Сачева.

На въпрос помислено ли е за грижата за деца, чийто родители са заразени с коронавирус, Деница Сачева обясни, че се обмислят различни сценарии, но грижите за децата ще бъдат на първо място. На първо място винаги ще бъдат търсени близки и роднини, където децата да бъдат настанени, а не в социални центрове, каза Деница Сачева, макар и резидентната грижа да стои като възможност.

Социалният министър призова сезонните работници да не поемат ангажименти, а и да имат предвид, че при завръщането си ще бъдат подложени на задължителната карантина.

Към вчерашния ден по мярката "60/40" общият брой на подадените заявления вече е 2016, което касае над 30 000 работници и служители. За трети пореден ден има намаление на регистрираните хора в Бюрата по труда. Вчера са се регистрирали 3 866 души, като 2 882 са декларирали, че са останали без работа заради кризата с коронавируса.

72 000 са вече безработните от началото на кризата

72 000 са вече безработните от началото на кризата

1 553 заявления са подадени по мярката "60/40"