Тримата организатори на продължаващите вече два месеца протести в страната с искане на оставката на правителството на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян написаха и изпратиха писмо-обръщение до посланиците от страните от ЕС, Великобритания и САЩ, както и до представителството на Европейската комисия у нас.

В писмото се заявява, че протестът е срещу нарушаване на основни граждански права в България, чудовищна по размерите си корупция и погазване принципите на демокрацията. Престъпното срастване на изпълнителната и съдебната власт ескалира напрежение, а управлението е предприело действия не срещу язвите, а срещу мирно протестиращите граждани. Особен акцент в писмото се поставя върху силовото нападение срещу мирни протести на гражданите и предприемане на редица противоконституционни мерки, довели до пребити и обгазени хора, малтретирани от полицията протестиращи и незаконни арести.

Сблъсъци между полиция и демонстранти на протеста в София
Обновена

Сблъсъци между полиция и демонстранти на протеста в София

Десетки ранени и задържани, стотици бомбички и други предмети полетяха към полицията

"Напрежението в първата седмица на септември заплашва гражданския мир в България, което по никакъв начин не се съотнася към държава, изпълнила критериите за присъединяване към ЕС и в частност тези за стабилни институции, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона и човешките права."

От "Отровното трио" припомнят поетите от страната ни ангажименти като член на ЕС да се спазват ефективно критериите от Копенхаген, като същите въпроси стоят и по отношение на членството на България в НАТО, посочват Минеков, Бабикян и Хаджигенов и обясняват, че "корупцията и мафиотското управление ерозират в небивал размер системите за сигурност на страната и правят и Алианса уязвим в голяма степен за проникване от чужди интереси."

"Външен фронт" срещу кабинета "Борисов"

"Външен фронт" срещу кабинета "Борисов"

Макар и тонът, зададен от Европа, да е негативен, все още е рано да се твърди, че българското правителство тотално е загубило европейска подкрепа. Но сигналите са налице, което е още един повод за размисъл

От Отровното трио посочват и критериите:

"Върховенство на закона". Този критерий на практика е невалиден за България, тъй като съдебната система е смачкана, не се зачитат конституционни права, а прокуратурата е превърната в доминиращ и потискащ орган за цялата съдебна система и свободните граждани.

"Пазарна икономика". В България само верните на властта печелят обществени поръчки, основните средства от европейските фондове и сделките, които предлагат държавата и общините. Останалите биват притискани, проверявани и наказвани от властта. Създават се изкуствени монополи в различни сектори на икономиката. Премиерът на Републиката в изтекли записи говори за "размазване на физиономия" на финансов опонент, който не се подчинява на волята му. Подобни стъпки има и към бизнесмени, участващи в свободните граждански протести.

"Стабилна демокрация". У нас не можем да говорим за такава при масово купуване на гласове и фалшифициране на избори, уволнения по политически причини, потъпкване свободата на словото, пренебрегване разделението на властите и смачкване на протестите.

  • Над 120 незаконосъобразно арестувани протестиращи;
  • Над 300 обгазени по време на протеста на 2-ри септември;
  • Над 100 малтретирани от полицията граждани.

"Ние, като част от гражданското общество в страна-членка на Европейския съюз и НАТО, заявяваме пълната си нетърпимост към арогантното погазване на конституционните права на гражданите, основните принципи на демокрацията и европейските ценности. Наясно сме, че заради характера, статута и ангажиментите, които са Ви вменени, не можете да вразумите властта в България, но можете да предадете информацията, която Ви предоставяме, на Вашите правителства. Декларираме, че ще продължим да протестираме мирно, като съзнателно гражданско общество, до постигане на целите ни."

ГЕРБ нямали какво да си кажат с Отровното трио и с провалени политици

ГЕРБ нямали какво да си кажат с Отровното трио и с провалени политици

Склонни били на диалог с протестиращите, но искали те да имат ясни искания