Повишаването на цените се явява основно предизвикателство пред новата власт. Половината от българите смятат, че поскъпването на цените е с над 20% по данни от проучване на "Тренд" сред 1004 души за нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални проблеми.

Като най-голям проблем пред България в момента проблемът значително се открояват високите цени (44 процентни пункта) с три пъти повече посочвания от втория - пандемията от COVID-19 (12 процентни пункта). На трето място се нарежда корупцията с 11 процентни пункта. Продължават да доминират и социалните проблеми - повишаване на доходите, обедняването и здравеопазването.

Снимка 561283

Източник: Тренд

На въпрос с предварително зададени опции кой е първият проблем, с чието решаване трябва да се заеме приоритетно новото правителство, отново с огромна преднина пред всички останали се нарежда овладяването на цените (58%). Второто място се дели от овладяването на пандемията от COVID-19 и мерки срещу корупцията с по 15%. Съдебната реформа остава на 4-то място с 4%.

Снимка 561282

Източник: Тренд

Проучването обхваща също оценката на респондентите за това с колко са се повишили цените на стоките, които обикновено пазаруват. Половината от тях (50%) заявяват, че увеличението на цените е с над 20%. Близо една трета (30%) са на мнение, че повишаването е между 10 и 20%. Опцията, че поскъпването е между 5 и 10%, е посочена от една десета от запитаните, а само 1% заявяват, че покачването на цените е под 5%.

Снимка 561290

Източник: Тренд

Данните са от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални проблеми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+.