АБВ предлага законодателни промени за закриване и пълна ревизия на Държавната петролна компания. Това обяви пред медиите председателят на партията Румен Петков. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание от представителя на АБВ там Владимир Маринов.

Петков обясни, че за 2021 г. Държавната петролна компания е усвоила 50 млн. лв. бюджет без никакъв резултат за държавата и без реализирането на обявените намерения при откриването й, като, например, изграждане на 100 държавни бензиностанции или идеята складовете на ДА "Държавен резерв и военновременни запаси" да се прехвърлят към Държавната петролна компания". И припомни, че АБВ се обяви аргументирано против откриване на подобна компания. Предвидените средства за следващите две години са по 30 млн. лв., каза още Петков.

Румен Петков определи Държавната петролна компания като "цирей за българската икономика".

500 млн. лева щяла да струва държавната петролна компания

500 млн. лева щяла да струва държавната петролна компания

Държавата трябва да регулира, а не да участва в пазара на горива, смята експерт

"Полисан" АД е една от компаниите, извършили много сериозни манипулации с държавния резерв, допълни Румен Петков.

Той обясни, че компанията е обявила фалит, но преди това Държавната агенция за резерва и военновременните запаси е закупила от "Полисан" над 10 000 тона котелно гориво, което след това дава на същата компания, от която го е закупила.

Оказва се, че "Полисан" първо залага горивото в полза на финансови институции, от които взема парите и продава на държавата същото гориво.