Продавачите на жилищния пазар във Варна стават все по-неотстъпчиви и вече трудно склоняват да водят преговори за първоначално оферираната стойност на имота си, предаде БНР.

Според съпоставка на данни на международна компания за недвижими имоти, по-малко от 10% от тях са готови да свалят от цената, което контрастира съществено с тенденциите от 2009 година.

Една от последните трудности, с които пазарът на жилища в града ще се сблъска, е разминаването в очакванията на купувачи и продавачи.

Отказът на продавачите да правят отстъпки контрастира с нагласите на купувачите за ниски цени и възможности за преговори.

Това разминаване в интересите на двете страни стана причина да има имоти, които престояват на пазара около половин година, ставайки обект на поне 40 огледа.

Бързо се сключват сделки за панелни апартаменти, се казва още в анализа. Гарсониерите във Варна се продават средно за около 27 000 евро, двустайните могат да се намерят за 35 000 евро, а за големите тристайни апартаменти най-често се сключват сделки на нива от около 47 000 евро.