Вместо общински паркингите около НДК са затворени или раздадени на частници. Това твърдят от "Спаси София".

Те съобщиха, че са изпратили искания до районните кметове, ЦГМ, Столичната община и държавата да им бъдат предоставени договорите, условията и сроковете за отдаването на паркингите.

Целта е всички паркинги около НДК да се върнат към Общината и да станат част от Синята зона.

По думите на градските активисти, около НДК са построени три подземни гаража с общ капацитет от около 800 места. Най-големият от тях се намира при бул. "Фритьоф Нансен", но заради високите цени стои полупразен и се е превърнал в място за складиране на излезли от употреба автомобили.

Те споделят, че цената за месечен абонамент там е около 200 лв. - драстично повече от цената за годишна винетка в Синята зона на цена 150 лв.

Голяма част от втория голям подземен паркинг, намиращ се при бул. "Витоша", е отдадена под наем на частни фирми за печатарски цех. Третият подземен паркинг с вход откъм бул. "Пенчо Славейков" пък изобщо не работи, твърдят още те.

Според общинският съветник Борис Бонев е глупаво да има печатница в центъра на София, където имам сериозен проблем с паркирането или пък да имам общински паркинг, който не работи.

Бонев добави, че двата наземни паркинга на ЦГМ трябва също да се приобщят към Синята зона, за да може да важат същите правила както в останалата част на зоната. - обяснява още той.