"Хората все още не отправят призив за оставка на правителството, камо ли за предсрочни избори. Хората искат избори или оставки, когато видят готова алтернатива или наистина им е писнало. Те продължават да дават шанс на тази власт." Това заяви пред БНР изпълнителеният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов.

По думите му всички, които бързат с прогнозите за падането на правителството, изпреварват събитията. Правителството има шанс да се задържи, допълни той.

"Имаме един мобилизиран ГЕРБ - не че расте, но е доста твърд. Не пада, търпеливо чака реда си и не пришпорва процесите", посочи Първан Симеонов, очертавайки част от електоралната картина. Той добави, че при Възраждане се очаква да има скрит вот, който може да изстреля партията напред, ако ерозията на Продължаваме промяната продължи.

Като една от водещите политически сили се очертава и ДПС. За тази партия също има скрит вот, идващ от чужбина. По думите на Симеонов новата партия на Стефан Янев показва добър старт и рязко ускорение.

Първан Симеонов засегна и темата за Македония. "Ние в България имаме огромния комплекс, че с всичко се съгласяваме. Сега това с Македония може наистина да прелее чашата. Има моменти в историята, когато не е нужно да унижаваш една общност. Българите ще преживеят унижение от това.", заяви той.

Понякога нещата не се решават по джоба, решават се на ценностно ниво. Погледнете данните за Украйна - българите не са на страната на това, което прави Путин. Да, има немалки дялове, които казват - съгласен съм с действията на Владимир Путин. Но много по-осезаеми са дяловете на тези, които казват - не съм съгласен. Това не е инерция, не е русофилия. В България има традиционни проруски сантименти, но действията на Путин наистина шокираха дори много от проруски настроените хора.

Този народ може да отсее едното от другото. И като се появи някой и му каже - всичко, което не е правата линия, е Путин, този народ казва - гледай си работата. Видяхме го с ваксините. От сутрин до вечер едни хора им казваха - вие сте тъпи Ганьовци, не се ваксинирате, и българите им казаха - гледайте си работата, не сме тъпи Ганьовци, не ви вярваме.", каза още Симеонов.

Българите не желаят нови избори сега

Българите не желаят нови избори сега

И в проучването на "Галъп" се откроява Стефан Янев