Традиционният стартов кредит на доверие на правителството започва да свършва, но социолозите не се ангажират с прогноза дали става дума за стремителен спад или за обичайната ерозия. Общественото мнение не възприема охотно перспективата за оставка, още повече и тази за предсрочни избори.

Към началото на май доверието в правителството е 26%, а недоверието 62,4%. Оставка искат 35%, но други 41,1% не искат. Останалите се колебаят.

Снимка 574525

Източник: Галъп Интернешънъл

Новите избори пък продължават да отблъскват. 24,3% ги искат, но 44,1% не искат. Очевидно, ниското доверие в правителствата у нас застига и този кабинет, но липсата на оформила се алтернатива, както и нежеланието на обществото към външните опасности да се добавят и вътрешни трусове, го запазва от още по-сериозни изпитания.

Снимка 574524

Източник: Галъп Интернешънъл

Няма структурни размествания в доверието към основните институционални и партийни лидери в страната, макар че има признаци на общ спад. Спадът в правителственото доверие донякъде среща спирачка в известно нежелание за оставка и особено за предсрочни избори. Това отчитат и социолозите от "Галъп интернешънъл" в последното си социологическо проучване.

Снимка 574523

Източник: Галъп Интернешънъл

Ръст на ПП "Възраждане", както и при добър старт на новата партия на Стефан Янев. Ако изборите бях днес същите седем партии биха влезли в парламента плюс "Български възход".

Подкрепата за ГЕРБ и "Продължаваме промяната" сред всички, които имат право на глас, запазва паритет, но сред твърдо решените да гласуват ГЕРБ изпреварва ПП.

Сред общите нагласи на всички имащи право на глас разликата между ГЕРБ (13,9%) и "Продължаваме промяната" (13,4%) е символична.

ДПС (7,4%) и "Възраждане" (5,4%) са следващите в класацията.

БСП е с 4,9%, плътно следвана от "Има такъв народ" (4,8%).

Снимка 574521

Източник: Галъп Интернешънъл

"На кантар" сред всички имащи право на глас са и новата партия на Стефан Янев (3,8%) и "Демократична България" (3,7%). От "Галъп" все пак обясняват, че "Демократична България" пък е формация, която традиционно се мобилизира в самата изборна ситуация, а пък партията на Стефан Янев не е позната.

След тях идват ВМРО, "Изправи се, България" и други, както и "Не подкрепям никого". 35% казват, че не биха гласували.

Така, ако изборите бяха днес, формациите, влизащи в парламента, биха били осем. Новият участник е партията на Стефан Янев, чийто потенциал тепърва ще се развива.

Личните рейтинги:

Румен Радев (46,4% заявено доверие)

Стефан Янев (29,6%)

Кирил Петков (28,9%)

Асен Василев (25,2%)

Бойко Борисов (13,9%)

Слави Трифонов (12,5%)

Корнелия Нинова (12,3%)

Костадин Костадинов (11,1%)

Христо Иванов (9,1%)

Мустафа Карадайъ (8,5%)

Никола Минчев (7,9%

Атанас Атанасов (5,3%).

Общата ерозия на доверието в политическия елит, породена и от задълбочаващата се поляризация, като че ли създава предизвикателство за доверието в повечето политически фигури, коментират от "Галъп интернешънъл" и посочват, че Румен Радев е единствената фигура с положителен рейтинг, т.е. доверието е повече от недоверието. Никола Минчев пък още не е в достатъчна степен познат на българите и данните за него тепърва ще показват каква е реалната оценка.

Снимка 574522

Източник: Галъп Интернешънъл

По горещите външнополитически теми

По най-важната текуща тема - войната в Украйна: 47,1% казват, че не са съгласни с действията на Владимир Путин в Украйна. На обратното мнение са 28,6%. Останалите се колебаят. Въпреки немалката зона на колебание отчетливото становище на хората с декларирано активно мнение е против.

Снимка 574526

Източник: Галъп Интернешънъл

По темата "Северна Македония" не се наблюдава промяна. Общественото мнение у нас за пореден месец през настоящата година показва условно съотношение 10 към 1 (61,8% срещу 6,1%), че Скопие трябва да е в ЕС, но само при изпълнение от страна на Скопие на договора между двете ни страни, срещу мнението, че Скопие трябва да получи нашата подкрепа без условия. По традиция, има и осезаем дял (10,7%), които дори биха се съгласили България въобще да не допуска Македония - при никакви условия.

На директен въпрос кое е по-важното: бързият европейски път на Македония или първо уреждането на двустранните ни отношения, съотношението е 6,4% срещу 69,7%. И по двата цитирани индикатора позициите в последните месеци са по-твърди, в сравнение с времето преди две години, която за пръв път бяха приложени - когато темата отново беше ескалирала.