Президентът не разполага с пълномощия да върне за преразглеждане в Министерския съвет взетото решение, с което му се предлага отзоваване на посланиците ни в Турция и САЩ.

Това съобщи на извънреден брифинг в кабинета си министърът на външните работи Румяна Желева, след като по-рано днес стана ясно, че държавният глава не е подписал указите за освобождаване на двамата дипломати.

Конституцията не предвижда механизъм за повторно предложение до  президента, така че правителството не може да преразгледа вече взетото решение, допълни Желева.

Тя подчерта, че ако правителството няма доверие на посланиците, може да ги отзове и припомни, че по време на мандата си президентът е издавал  такива укази.

Като пример Желева посочи предсрочното прекратяване мандата на посланика ни в Париж Марин Райков, който сега заместник-министър на външните работи.

Румяна Желева отбеляза че няма срок, в който президентът трябва да даде становище в рамките на съгласувателната процедура, както и че президентът може и да не даде становище.
Според нея в конкретния случай съгласувателната процедура не е задължителна.

Тя изтъкна, че предложението за отзоваването на двамата посланици е било изпратено в президентството преди разглеждането му в Министерския съвет и че президентът е бил информиран за установените нарушения и за мотивите да бъдат наложени дисциплинарните наказания - предсрочно прекратяване на мандатите.

По повод настояването на държавния глава да получи цялата документация и аргументация по случая, за да вземе своето информирано решение, Желева заяви готовност да го информира устно, тъй като дисциплинарните  дела могат да бъдат предоставени само със съгласието на споменатите в тях лица.

Външният министър допълни, че ако трябва, съгласието им ще бъде изискано по съответния ред.

За двамата дипломати министър Желева заяви, че проверката е установила  нарушения на Закона за дипломатическата служба, на етичния кодекс, на  Закона за избор на народни представители и съответните инструкции. Установени са и нарушения на други служители.

Желева е категорична, че независимо от нарушенията на служителите от по-ниските нива посланиците са отговорни.

Тя поясни, че другите служители, за които са установени нарушения, ще си получат наказанията по съответния ред, за което не се изисква съгласието на президента, като и че някои вече са наказани.

Президентът не е длъжен да подписва указа за отзоваване на двамата  посланици, отбеляза още Желева и подчерта, че ни най-малко не би желала да влияе върху решението му.

Тя посочи още, че в министерството не е върнато направеното предложение до президента и не е получено никакво писмено становище.