Магистралата София-Ниш сръбско-български приоритет № 1
Герджиков: Заразените деца в Либия и съдбата на медиците ни са свързани

Готов съм да замина за Либия и да разговарям с лидера на първосептемврийската революция. Подчертавам, да говоря с полковник Кадафи, с държавните институции. Това заяви президентът Георги Първанов след срещата си днес със сръбския му колега Борис Тадич.

По този начин държавният глава деликатно отхвърли съвета на Тадич, който заяви малко по-рано, че на проблема трябва да се погледне през призмата и обичаите на Либия, където семейството има голяма роля, дори когато става дума за държавни дела.
Сръбският президент потвърди, че по време на двучасовите му разговори с полк. Кадафи на четири очи в края на януари, наистина е получил препоръка от либийския лидер българската страна да се ориентира към директни разговори със семействата на заразените деца.

Според Тадич този подход категорично не означава признаване на вината на българските медицински сестри. Той заяви, че ще направи всичко по силите си за нашите медици и заразените деца и допълни, че е заявил на либийския лидер, Белград е готов да приеме за лечение определен брой деца.

От своя страна Георги Първанов подчерта, че проблемът на заразените и на техните фамилии не е само либийски, това е проблем и на Европа, и на международната общност, и на България като част от тази общност.

Според него има различни начини за разрешаването му, но особено ефективен ще е създаването на европейски фонд за подпомагане на жертвите и техните семейства. Този проблем и проблемът с осъдените медици не бива да се свързват нито да се противопоставят, категоричен бе Първанов.