Президентът Георги Първанов откри днес жътвената кампания в добруджанското село Победа, информира БНР.

Държавният глава хвана сърпа в пшеничените масиви на местната земеделска кооперация с пожелание за спорна жътва и богата реколта.

Георги Първанов заяви пред земеделските стопани, че с приемането на България в Европейския съюз най-големите финансови ресурси се очакват в земеделието.

При преки плащания по 10-12 лева за декар Добруджа ще получи около 30 000 000 - 40 000 000 лева, коментира президентът.

Той допълни, че европейците ще искат тези финансови средства да бъдат перспективно реализирани, което означава българското земеделско производство да разполага със здрави структури.

Според Георги Първанов ще бъде грешка земеделските производители да разчитат само на европейските партньори и е време държавата да проведе нова политика по отношение на българското земеделие.

Президентът смята, че държавата вече показва, че се ангажира твърдо с развитието на българското земеделие и това е една от най-добрите новини в последните няколко месеца.

Според него обаче има още много неща, които трябва да се направят. Държавата трябва ясно да определи параметрите на финансовото подпомагане на земеделското производство и да намери и други стимули за неговото развитие, каза Георги Първанов.

Президентът посети и комбината за производство на яйца и птици "Зора" в село Дончево.