Част от българите, спасени от пожара на ферибота край Гърция, се прибраха у нас, съобщава bTV.

По последна информация 30 от българските шофьори, които са били на ферибота, са пресекли границата малко преди 19.00 ч. От българска страна ги е очаквал автобус, който да ги откара до Петрич.

Транспортът от Гърция е бил осигурен от Камарата на превозвачите, а Министерството на транспорта и съобщенията на България координира всички.

По-рано Министерството на външните работи съобщи, че съдейства на българите, евакуирани след пожара на ферибота в Йонийско море, да отпътуват от остров Корфу.

Сънародниците ни ще пристигнат тази вечер в Игуменица, откъдето ще заминат с автобус за България. Част от тях ще бъдат извозени до Италия, както те сами са пожелали.

Първите 38 българи вече заминаха за България, като се очаква те да пристигнат всеки момент в страната.

7 българи в неизвестност след пожара на ферибота, двама са в болница в Корфу

7 българи в неизвестност след пожара на ферибота, двама са в болница в Корфу

На двама все още се установява националността

По информация на консула ни в Солун, който от вчера е на остров Корфу, двамата българи, настанени в болнично заведение, са в добро състояние. Единият вече е напуснал болницата, а другият, който бе интубиран, е стабилизиран и без опасност за живота.

По данни на гръцките власти седем български граждани продължават да са в неизвестност след инцидента.

Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с компетентните местни институции, като оказват пълно съдействие.Българските граждани могат да потърсят актуална информация за своите близки, пътували на ферибота "Юрофери Олимпия", на следния телефон в Ситуационния център на МВнР: 02 948 3051.

Прибираме спасените от горящия ферибот българи

Прибираме спасените от горящия ферибот българи

Осигурени са необходимите автобуси

Спасителите все още не могат да се качат на горящия втори ден ферибот до остров Корфу, съобщава БНР.

В последния час гръцките морски сили извършват много сложна операция, след като корабът е започнал да се накланя и има опасност да потъне. Изтеглят го на безопасно място като същевременно продължават да го обливат с вода, за да намалят температурата в горящия сектор.

Към момента е невъзможно на ферибота да се качат спасители. В затворената част на кораба температурата е над 500 градуса.

В готовност да се включат в спасителна акция са водолази и пожарникари, както и екипи за реакция при бедствия.

Днес показания пред следователи и прокуратура в Корфу дадоха капитанът и екипажът на кораба, както и спасените пътници.

Все още се изясняват причините за пожара.