Турбина на японския производител "Тошиба" е монтирана на блок 1 на ТЕЦ "Марица Изток 2", който бе включен в националната енергийна система в началото на седмицата, съобщава БНР.

Четвърти ден машината работи успешно, информира директорът на централата Тодор Михайлов. Той уточни, че това е първото подобно съоръжение, което работи в българска ТЕЦ. Така мощността на блок 1 е увеличена с 50 мегавата и става 177 мегавата.

Пускането на блок 1 е първи етап от рехабилитацията на старата част на електроцентралата, която включва четири енергийни блока.

Изпълнител е японската фирма "Мицуи", а подизпълнители са други две японски фирми - "Тошиба" и IHI.

Следващият етап от проекта за рехабилитация е изграждането на сероочистващи инсталации на блокове 1 и 2, и построяване на варовиково стопанство.

През юни имах трудни разговори с генералните директори на трите японски фирми, заради закъснението на проекта с около пет месеца, споделя директорът на ТЕЦ "Марица Изток 2". По думите му, след този труден разговор има подобрение в темпа на работата.

Проектът започна официално на 4 октомври 2004 г. и съгласно графика, рехабилитацията на централата трябва да бъде завършена през 2009 г.

Стойността на обновителните дейности е 225 милиона евро, от които 191 милиона са осигурени от Японската банка за международно развитие.