Първият в морската история на България военен научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" се отправя на първата си научна мисия в Световния океан и бреговете на Антарктида.

Той ще отплава към Южния полюс в 14.00 часа днес от пристанище Варна, след като бъде изпратен с тържествена церемония.

Лекар от Военномедицинска академия е част от екипажа на кораба.

В момента в българската база на остров Ливингстън се изгражда модерна научно-изследователска лаборатория и научно-изследователският кораб на ВВМУ ще достави основните материали за строежа ѝ.

Проф. Пимпирев: Тръгването на българския кораб към Антарктида непрекъснато се отлага

Проф. Пимпирев: Тръгването на българския кораб към Антарктида непрекъснато се отлага

Очаква се уникалната за морската ни история експедиция да започне около 27 декември

На борда на кораба са учени от националната полярна експедиция, както и курсанти от Висшето военноморското училище. Бъдещите морски офицери ще имат възможност да придобият нови и подобрят своите умения по време на практическия стаж.

Екипажът се състои от 21 военнослужещи и един военен лекар - старши лейтенант д-р Петко Гинев.

Медикът определя това плаване като най-голямото предизвикателство в живота си до момента, а двете успешни военни мисии в Мали приема като подготвителен лагер за антарктическата експедиция.

Преди да отплава към Антарктида, д-р Гинев преминава сериозна подготовка и самоподготовка, разговаря с негови колеги с опит от експедиции до Антарктика - най-вече за голямото физическо и психическо изпитание, на което е подложен екипажът, съобщава ВМА.