Около 27 декември се очаква към Антарктида да потегли българският военен научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий", заяви пред БНР проф. Христо Пимпирев, ръководител на националните антарктически експедиции и председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт.

По думите му тръгването на кораба непрекъснато се отлага заради многократни проверки за сигурност, като първоначално е трябвало да отплава на 1 декември, а след това - на 15-и.

"Тази експедиция е уникална полярна експедиция. Тя е уникална и в цялата ни морска история, тъй като за пръв път в историята на България военен научно-изследователски кораб ще прекоси почти Атлантика, ще мине през най-бурните води на Земята и ще работи цял месец в Антарктида. По този начин ние ще докажем, че сме морска нация, а не сме затворени в едно континентално море", каза проф. Пимпирев във връзка с предстоящата 31-вата национална антарктическа експедиция. "Черешката на тортата е корабът "Св. св. Кирил и Методий". Много ни се вдигна цената, условно, на нашите учени с този кораб, защото изведнъж има много голям интерес от всички полярни държави", отбеляза той.

Преди 2 дни първата група от експедицията е потеглила към остров Ливингстън. Тя се състои от 11 учени и логистици. "Те ще имат важната задача да открият базата. Те ще стигнат до базата по стария изпитан начин на стопаджийство. Вдигнах ръка на чилийските военноморски сили и те казаха, че на техен кораб имат 11 места и ще вземат нашите полярници", обясни Христо Пимпирев.

Български военен кораб отплава към Антарктида

Български военен кораб отплава към Антарктида

Президентът връчи българското знаме на изследователите в 31-ата Българска антарктическа експедиция

Той посочи, че началото на българските научни походи до Антарктида е поставено преди 35 години. "За 35 години ние сме една много уважавана и ценена полярна нация. За тези години сме работили с над 300 учени от 35 държави от цял свят. Абсолютно на равностойни начала в момента строим научна лаборатория на остров Ливингстън, която ще бъде изключително модерна и ще подпомогне щурма на ЕС към полярните региони. Те са приоритетни в научните изследвания", изтъкна проф. Пимпирев.

Имаме национална програма за полярни изследвания, приета от Министерски съвет, отбеляза той, като подчерта, че това е държавна задача, а не екскурзия. "Там се правят най-значимите открития, които касаят цялото човечество. Изследват се климатичните промени, защото Антарктида е една природна естествена лаборатория. Там климатичните промени се виждат веднага. (...) Освен климатичните промени, този континент е много богат на полезни изкопаеми. Има ценни метали, без които не може да се направи една батерия. Доказа се, че има злато в околностите на българската база. Много са важни проучванията. Да не говорим за биологията, където се изследват микроорганизми, които живеят само там", изтъкна ръководителят на българските полярници.

Очаква се учените ни да останат на Антарктида до 10 март и да се завърнат на родна земя през май, а към края на 2023 година да излязат и първите резултати от проучванията им.