На 17 септември екип от експерти на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) посети село Поликраище, през което преминава републикански път I-5, който е част от "Трансевропейската пътна мрежа". Покана дойде от местни жители, които от 2009 година се опитват да накарат институциите да обърнат внимание на проблемите с интензивния трафик, вследствие на който местните дават жертви, посочват от (ЕЦТП).

Проверката на място, осъществена от ЕЦТП показа, че за участък с дължина от около 2 км липсват повече от 30 пътни знака, касаещи предимството и реда за преминаване през кръстовище.

Констатациите на експертите на ЕЦТП посочват следните проблеми:

  • Неправилно се използват пътни знаци, определени да се поставят извън урбанизирани територии и селищни образувания. Други знаци са напълно закрити от растителност, която е видно, че не е почиствана от години.
  • Употребата на пътни знаци, там където не им е мястото, създава опасност от настъпване на пътен инцидент. Множеството пътни инциденти в селото доказват това.
  • Няма нито един пътен знак, който да покрива минималните изисквания на действащата нормативна уредба в България или ЕС.
  • Пътната маркировка е напълно изтрита. В близост до местното училище има пешеходна пътека, която не е обозначена правилно и освен, че маркировката е изтрита и невидима, липсват и задължителните пътни знаци Д17. По време на инспекцията при опит на експертите да я пресекат се установи, че никой не спира, защото тя просто не се вижда.
Снимка 548282

Източник: ЕЦТП

Те настояват спешно да се изработи изцяло нов план за организация на движението, да се подновят пътните маркировки и да бъдат сменени пътните знаци. Необходимо е да се почисти растителността, която навлиза в обхвата на пътното платно. Освен това е необходимо да се направи внимателен анализ на рисковете и да се поставят средства, които ще гарантират безопасността на движението, посочват те.

Припомняме, през септември стана тежка катастрофа с тир, който удари лека кола и загинаха трима души.

Точно преди една година, отново в Айтос и отново тир отнесе 12 автомобила, които бяха спрели на светофар. При катастрофата загина един човек. Шофьорът на тежкотоварния автомобил се оказа дрогиран.