Заради сухото и продължително лято пчелари искат спешна помощ от държавата, предаде БНТ.

По това време на годината питите трябва вече да са пълни, но заради тазгодишното продължително и сухо лято пчелите се връщат в кошерите без прашец и питите са празни.

Поради тази причина пчеларите подхранват допълнително кошерите, което излиза по 30 лева за едно пчелно семейство. Но тази сума е непосилна за тях и се притесняват, че няма да се справят без държавна помощ. Пчеларите настояват държавата да покрие половината от тези разхода, иначе се очаква повишаване на цената заради финансовите загуби.

По думите на пчелар те имат спешна нужда от помощ, като според изчисленията им се нуждаят от по 10 - 15 лв. на кошер. Пчеларите се притесняват, че ако не получат държавна помощ, много пчелни семейства ще бъдат унищожени.

Пчеларите излязоха на протест пред Министерството на земеделието

Пчеларите излязоха на протест пред Министерството на земеделието

Вътев им обеща да ги включат в разпределянето на 47,5 млн. лв. по de minimis

През последните години добивът на мед в област Добрич е паднал с 50%, но освен това падат и изкупните цени - преди пет години медът на едро се е продавал на около 6 лева, но сега тази цена е паднала на 4 лева. Това показва, че през последните 5 години покупателната способност на пчеларите пада с до 60%. Това коментира Галин Георгиев, председател на Сдружение "Пчела 1946" - Добрич, пред Нова телевизия.

Повечето пчелари, които професионално се занимават с производство на мед, предпочитат търговията на дребно, понеже изкупните цени на едро са ниски въпреки инфлацията.

Всички услуги, всички продукти поскъпват, а цената на меда пада. Основната причина са вноса и липсата на контрол. Внасят се всякакви различни субстанции, наречени мед, заяви Галин Георгиев.

Пчеларят Красимир Костадинов предупреди, че след 6-7 години пчеларството ще клони вече към 20% от това, което сме имали. Ако преди България е изнасяла 10 хил. тона мед за година, може би след време ще стигнем 2 000 тона производство.

По думите на Галин Георгиев до тазгодишната суша е оставила пчелите без паша, особено в полските райони. Добиви от мед има само в гористите местности и долините.

Друго, което влияе негативно върху пчелните семейства, продължава председателят на Сдружение "Пчела 1946" - Добрич, е липсата на контрол на пестицидите. Препаратите за растителна защита намаляват популацията на пчелите, а оттам спада и добивът на мед. По думите на пчеларя Десислав Янакиев по този повод е изпратено писмо до Министерството на земеделието, но отношение не е взето.

Недялка Михова, пчелар, пък посочи, че българският мед се е купувал, за да се облагородява индустриалните видове мед на Мексико, на Китай, на Аржентина и т.н., но страната ни не фигурираме никъде с никакъв внос в ЕС, а китайците имат 39%.

Отливът от този занаят е все по-осезаем, като в сдружение "Пчела" от 300 души са останали не повече от 140.

Пчеларите остават без държавна помощ за 2021 г.

Пчеларите остават без държавна помощ за 2021 г.

Всички средства по de minimis са били изразходени през миналата година