Остава бедствено положението в 5 общини в Благоевградска област заради поройните дъждове в края на миналата седмица, съобщава БНТ.

Обстановката започва да се нормализира, но все още има населени места без вода. Нанесени са и големи щети по пътната инфраструктура.

Областният управител на Благоевград Николай Шушков обясни, че водоподаването е най-големият проблем в областта.

Най-критична е ситуацията в Община Гърмен, където река Места струти водопровода, който е преминавал над нея. В момента е осигурено режимово водоподаване до всички села в общината. Шушков обясни, че в определени часове се подава вода, а ВиК екипи работят денонощно, за да се осигури по голям дебит.

Трети ден бедствено положение в Смолянска област

Трети ден бедствено положение в Смолянска област

4 села в община Девин остават без път заради

Той посочи, че днес с решение на Министерския съвет ще се освободи резерв от питейна вода, от Държавния резерв, за населените места, които имат затруднение.

Шушков увери, че няма опасност за спирането на газоподаването. Вчера за няколко часа то беше спряно, тъй като е трябвало газопроводът да се обследва. Още снощи обаче поетапно подаването на газ е било възобновено.

Това беше сериозен проблем, тъй като освен многото домакинствата със газ се снабдяват и всички детски градини, училища, обществени сгради и болници, обясни областният управител.

Предстои обследване на щетите и от днес комисии по места ще обходят районите за изготвяне на точен доклад за щетите.

"Подходът ще бъде коренно различен, а не както е било досега - не просто някой да поиска едни пари и МС да ги отпусне, а се иска да се оценят тези цени и едва тогава ще се отпуснат средствата - толкова, колкото са необходими", поясни областният управител.

Той допълни, че всички, които са били засегнати от бедствието, могат да се обърнат към службните за социално подпомагане. Към момента 109 души се снабдяват с храна в благоевградска област.

Правителството заделя средства за наводнени области

Правителството заделя средства за наводнени области

Спешно градят мостове, срутени от придошлите води