"Отношенията ни оттук нататък ще продължат да изглеждат като отношения между две съседни страни. Едната от които е положила огромни усилия, за да подпомага другата в продължение на дълъг период от време, а другата - страна, която кандидатства за членство в ЕС".

За С. Македония не е ясно в какво е проблемът, София да си дообясняла позицията

За С. Македония не е ясно в какво е проблемът, София да си дообясняла позицията

За това настоя Зоран Заев

Така коментира развитието на сложните отношения между България и Северна Македония зам.-министърът на външните работи Петко Дойков за "Денят ON AIR".

Според него в неразбирането от страна на Северна Македония има голяма доза вътрешна политика.

"В тях има език на омразата. Причината за нашето поведение в последните месеци е заради неизпълнението на договора. Всичко започна от него. България не е приключила процеса, не е наложила и вето. Това, което ние очакваме от страна на Северна Македония, на първо място е да се възстанови доверието между нашите две страни. На второ място очакваме успокояваме на тона. Ако това продължава - трудно ще бъдат разговорите между двете страни", категоричен е зам.-министърът на външните работи.

Припомняме, че кабинетът прие решение за проучване на възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за държави от Западните Балкани и Източното партньорство.

Това ще се случи след обезпечаването на българските потребности при спазване на процедурите на страните за това и условията на предварителните споразумения, сключени между ЕК и производителите на лекарства.

Изборите, ваксините и С. Македония - сред възможните комуникационни кризи през 2021 г.

Изборите, ваксините и С. Македония - сред възможните комуникационни кризи през 2021 г.

Това сочи анализът на Центъра за анализ и кризисни комуникации

Здравният министър на Северна Македония Венко Фелипче заяви, че страната му е изключително признателна на българското правителство в тези трудни времена. Той подчерта, че е изключително важно за Скопие да има достъп до ваксини. По негови думи двете страни трябва да си помагат и да бъдат добри приятели. Фелипче изрази благодарност от името на македонското правителство.

"Искаме да намерим решение с България, защото сме приятели, но не е ясно в какво е проблемът." Това обяви по-рано премиерът на Северна Македония Зоран Заев

Ние дефинирахме, че краткото и дългото име на страната е едно и също - Република Северна Македония, ние нямаме териториални претенции, ние сме приятели и ние изразихме пълно доверие, отбеляза още Заев пред репортери във връзка с отношенията с България.

Аз няма как да направя компромис с една антибългарска политика и мен не ме интересува дали една, втора или трета държава, които са наши партньори имат различно мнение и се опитват по някакъв начин да налагат своята визия.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с отношенията ни със Северна Македония.

По думите му България има своите ясни интереси.

Готови сме да помогнем  на С. Македония с ваксини, македонците признателни

Готови сме да помогнем на С. Македония с ваксини, македонците признателни

Правим го с най-чисто сърце за живота и здравето на нашите най-близки съседи, подчерта Борисов

Имаше опити да ни убедят, но тези, които се опитаха да го направят нямаха аргументи. Разбирам желанието на няколко наши партньори да наложат ние да отстъпим, но в края на краищата България трябва да отстоява своя интерес, подчерта Каракачанов.