Системата за купуване на електронни винетки работи. Данните, които хората вкарват в нея, са защитени. Очаквам най-големия бум в края на януари, защото тогава изтича валидността на голяма част от тях.

Това заяви в предаването "Още от деня" министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

В момента винетки могат да бъдат купени от сайта www.bgtoll.bg, през мобилно приложение, от апарат за самотаксуване, от областните пътни управления и от каса на мобилен оператор. До няколко дни ще могат да се купуват и в бензиностанциите, на каса, така, както са купувани до момента.

За ползването на цялата републиканска пътна мрежа се плаща винетна такса. Освободени са участъците, които са на територията на населените места. Извън населените места се плаща винетна такса, напомни тя.

До края на 2018 г. са продадени 14 018 електронни винетки

До края на 2018 г. са продадени 14 018 електронни винетки

От днес влизат в сила електронните винетки

Въпреки уверенията на министъра, че системата вече работи обаче, десетки сигнали са подадени за проблеми при продажбата на електронните винетки още през първия работен ден от новата година, предаде "Нова". Шофьори се оплакват, че на много бензиностанции или няма терминали, или те не работят. Освен това са били допуснати десетки грешки при покупката на новите стикери. От АПИ обещават да възстановят парите.

14 018 електронни винетки на стойност около 1,3 млн. лв. са продадени през 2018 г. Конвертирани са 55 000 хартиени винетни стикера. Това стана ясно вчера. 

До няколко дни очакваме Световната банка да ни даде варианта на тарифи за тол такси, които те предлагат. Предстоят ни срещи с браншови организации. Ще подложим тарифите на обществено обсъждане, така че до средата на февруари да има преминало обществено обсъждане и тарифи, които подлежат на нотификация от Европейската комисия, коментира още министърът.

Аврамова коментира и казуса със Северната тангента, както и подобни на него, които възникват в страната. 

Варненски села искат отпадането на винетки по аналогия със Северната тангента в София

Варненски села искат отпадането на винетки по аналогия със Северната тангента в София

От Областното пътно управление твърдят, че това е невъзможно

Тя благодари на премиера за апела му към общините, които искат освобождаване от плащането, да поемат ремонта на тези отсечки от републиканската пътна мрежа.

Този въпрос може да възникне с всички населени места и в тези случаи общините трябва да поемат ремонта и поддръжката. АПИ с винетната такса, която събира, поддържа тази мрежа - строи пътища, рехабилитира, ремонтира, обясни министър Аврамова.

Тангентата е построена като скоростна отсечка, специално за транзитно преминаващи, напомни регионалният министър. Тя изрази надежда Столична община да помисли за искането и допълни, че предстоят нови срещи между общината и АПИ.