Няма да бъдат изисквани винетки за Северната скоростна тангента на София.
Новината съобщи лично премиерът Бойко Борисов след среща с председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов в Министерския съвет.

Общината ще поеме разхода по поддръжката на пътя.

Светослав Глосов: "Джи Пи Груп" не са се отказали от строежа на АМ "Струма"

Светослав Глосов: "Джи Пи Груп" не са се отказали от строежа на АМ "Струма"

Около 700 000 лева струва тол системата на българския данъкоплатец

Борисов разпореди на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да не се променя нищо от това, което е било миналата година и да си преправят плановете.

"Така, както южната дъга е в рамките на града, така и Северната тангента също е в рамките на града и тя е правена да им е по-удобно на хората", стана ясно от думите му.

Министър-председателят обясни, че смисълът от това да се направи южна дъга, северна тангента и западна дъга е в услуга на гражданите, за да пътуват по-бързо, по-безопасно и по-лесно, с което се дава възможност за по-големи доходи.

Борисов уточни, че така, както досега се е отчитала винетната система, така трябва да продължи и през 2019 г. Той се похвали, че през настоящата година започва строителството от столичния квартал "Младост" до АМ "Тракия".

"Ако е било лесно, комунистите да са направили, а не само да правят дъги, тангенти и всичко останало, защото две платна се чистят лесно от снега, а дванадесет платна звучи по-трудно. Държавата обаче може да си ги позволи поради по-добрите приходи", нападна премиерът опозицията.

Борисов се обърна и към Националното сдружение на общините (НСОРБ), че след като искат пътищата да бъдат общински, да направят така, че да си ги поемат и да ги поддържат. Държавата е вложила над 200-300 милиона лева в тези тангенти, подарява ги на общините и те да си ги поддържат, ядоса се той.

"Като искате по 12 платна в градовете - ето подаряваме ги, но ги поддържайте. Не сега МРРБ и АПИ да се чудят как над 300-400 км по 6 платна да ги чистят и поддържат колкото за 2 платна", негодува Борисов.

"Кметовете, за съжаление повече от ГЕРБ, им е много лесно да казват държавата ги построи, но тази държава е на всички граждани", допълни той.

Правителството готви съкращаване на администрацията

Правителството готви съкращаване на администрацията

МС отчете рекордни приходи за 2018 г., за месец изхарчи над 2,7 млрд. лева

Премиерът не е чул да има репортажи или оплаквания от винетките в държави като Гърция, Сърбия и Македония. По думите му още на влизането хората плащат по 15-20 лв., защото се амортизира техният път.

Борисов се надява повече да не се спекулира по темата за винетките.

Той се похвали, че благодарение на работата на прокуратурата, приходните агенции и службата правителството е отчело рекордни приходи в бюджета за изминалата 2018 г.