Пиротехническите средства предизвикват не само стрес, но и болка в домашните ни любимци. За това предупреди Георги Йорданов, управител на ветеринарна клиника в сутрешния блок на БНТ.

По думите му пиратките и пиротехническите средства по празниците се отразяват много неблагоприятно на домашните любимци, но и на уличните животни като цяло. Стресът и шумът предизвикват хаос и паническо състояние, но и движения, нетипични за тях. Техният слух е по-чувствителен от нашия, изтъкна ветеринарният специалист.

Домашният любимец не бяга от вас, а от пиратките и фойерверките

Домашният любимец не бяга от вас, а от пиратките и фойерверките

Около Нова година има най-много изгубени домашни кучета

Затова той съветва да не се дават успокоителни, които се ползват от хората в ежедневието, а билкови меидкаменти, консултирани с ветеринарния лекар.

Задължително животните трябва да бъдат вързани, когато стопаните разхождат кучетата, защото когато в непосредствена близост гръмне пиратка, предизвиква паника в животното, предупреди Йорданов.

В заключение той подчерта, че една голяма част от нещата, които ползваме за храна на празничната трапеза, се отразяват нездравословно на домашните ни любимци. Ветеринарният специалист съветва стопаните да вземат най-различни лакомства на домашните ни любимци, а не да им се дава прекалено солена храна.

Не от кучетата, проблемите са от стопаните

Не от кучетата, проблемите са от стопаните

Добрият стопанин трябва да познава това, с което се занимава в момента, и да кара кучето да се чувства спокойно