"Най-опасната планина е подценената планина." За това предупреди пред News.bg директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския червен кръст (БЧК) Емил Нешев по повод началото на зимния сезон.

По думите му като цяло тенденцията е за повишаване броя на инцидентите в планините - както инциденти по ски писти, така и проведените спасителни акции във високите планини се увеличават. Основната причина обаче за инциденти в планините е подценяване на условията в планините и надценяване на собствени възможности, изтъкна Нешев.

Той препоръчва на хората, които решат да отидат на планина, да спазват всички правила, които са изпитани в годините и са подплатени с много жертви. Правилата не са случайни, не са безсмислени и хората трябва да ги спазват, съветва директотът на ПСС.

Сред съветите, които дава ПСС за безопасност в планината са предварително планиране и подготовка, подходящо облекло и обувки, достатъчно енергийна храна и течности, добра екипировка, заредени мобилни телефони и проверка на прогнозата за времето. Да не се забравя и да се направи застраховка - тя не е скъпа, но осигурява.

Нешев подчерта, че като цяло ПСС на БЧК срещат подкрепата на държавата, като при нужда с доста разбиране се отзовават Министерство на вътрешните работи (МВР), Министерство на здравеопазването (МЗ), както и Министерство на отбраната (МО).

Основната маса от хора, които ходят на планина, спазват препоръките на планинската служба, но повечето сериозни инциденти показват, че те се случват тогава, когато се загърбват правилата и предупрежденията.

За това от ПСС препоръчват на хората да спазват правилата, а ако някои има съмнения при взимане на някакво решение, по-добре е се свърже с планински спасители тук