Българите вместо да викат неволята, да запретнат ръце и да си оправят каруцата сами, и да я насочат в правилната посока.

Това си пожела държавният глава Росен Плевнелиев, който за втора поредна година участва в инициативата "Чети с мен".

В съботната сутрин той прочете пред десетки събрали се малчугани и родители им, българската народна приказка за неволята.
Най-накрая държавният глава разкри на децата и поуката от историята, а именно че всеки гражданин и всеки народ може да вземе каруцата в ръцете си и да допринесе за поправянето й.

Плевнелиев призна, че чете много книги както за политика, така и чисто развлекателни романи, но остава най-впечатлен от поучителния характер на българските народни приказки. "Трябва ни малко повече фантазия, доброта и простота в добрия смисъл", обяви той.

По думите му е важно да не се взимаме излишно на сериозно и да не си вярваме толкова много, като тези му препоръки бяха насочени предимно към политическия елит, тъй като бяха допълнени с виждането на президента, че властта не е цел, а инструмент да се свърши нещо смислено за народа.

Държавният глава не пропусна да коментира и актуалния въпрос за искания от него референдум за изборните правила, като изтъкна увереността си, че парламентът ще се отнесе сериозно към тази инициатива.

"Моето очакване е референдумът да се случи. Ще бъде изключителна трагедия за българската демокрация, ако и този път Народното събрание се отнесе толкова национално безотговорно, колкото и предишният парламент, заяви Плевнелиев.

Той припомни, че народните избраници от предишния парламент са отказали да чуят гласа на над половин милион българи и голямото им желание да се подобрят устоите на демокрацията ни именно чрез референдум с въпроси за задължителното гласуване, електронния вот и мажоритарния елемент.

Росен Плевнелиев подчерта, че очаква по-отговорно отношение от депутатите в настоящия парламент, като допуска, че и някои от въпросите му няма да бъдат одобрени.

"Аз ще играя по правилата и така, както решат те, така и ще бъде", инвестира той доверието си в депутатите.

Все пак по думите му и трите въпроса са добри и смислени, и преди всичко - желани от хората. "След референдума - глас народен, глас божий", гласи прогнозата на държавния глава.

Тази година към инициативата в столицата „Чети с мен" се включиха и вицепремиери и министри, както и известни български музиканти, спортисти, актьори и журналисти. Десетки ентусиазирани деца дойдоха да чуят откъси от любимите книги на известни възрастни, като гордо се закичиха със стикери, призоваващи „Чети с мен".