От днес столичният комплекс "Възраждане" отваря врати, въпреки че заради мерките с извънредното положение все още нямало много желаещи.

Новината съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти. По думите й това е един от най-любимите й проекти.

Тя прикани хората да посетят закрития басейн на парк "Възраждане". В закритата зона има и спа център, който ще бъде отворен, когато разреши министърът на здравеопазването. Цялата закрита зона е готова, с изключение на ресторанта, за който се провежда конкурсна процедура.

Освен закритата зона с прекрасен басейн, има открита зона с 5 басейна, 2 пързалки, зона за децата. Тя също е готова, но ще бъде отворена, когато се оправи времето и когато има интерес, увери Фандъкова и посочи, че самия парк има засадени над 600 дървета, храсти и пейки.

Фандъкова напомни, че зоната на парк "Възраждане" била приготвена за кражба на имотите. Дълги години съдебни битки за радост приключиха в наша полза, за да можем да изградим този прекрасен парк, доволна е кметицата.

"Защитихме си и последното късче земя от целия този комплекс, така че всичко това се инвестира и стопанисва от Софийски имоти. Трябва да му се смените името на това дружество, защото не се ползва с добро име от годините назад, когато вместо да спасява общински имоти, ги е раздавало и подарявало", настоя Фандъкова.

9.5 млн. лв. са средствата, инвестирани във втория етап на парк "Възраждане". От тях 5.3 млн. лв. са средства на дружеството, а останалите са финансирани от Фонда за устойчиво градско развитие.

Фандъкова посочи, че са предприети и всички необходими противоепидемични мерки. Това всъщност са инвестициите към спорта - големи комплекси с покана към всички да спортуват. Цените са съпоставими с цените на държавните басейни. В съседство с парк "Възраждане" е изграден и училищен басейн.

Еднократното посещение за закрития плувен басейн е на цена 9 лева, като има 20% отстъпка за деца и ученици, а 50% е отстъпката за пенсионери до 16:00 ч. За първите сто посетители, които закупят едномесечна карта, тя ще бъде на стойност 100.80 лв. с отстъпка, а първите сто посетители, закупили тримесечна карта, е 340 лв. На всеки посетител ще се мери температурата, ще се пръска с дезинфектант и четири души ще могат да плуват в един коридор.

За откриването на аквапаркта от "Софийски имоти" трябва да имат икономическата обосновка да го направят, за да бъде ефективно. Иначе от днес започват подготовка да бъде открит от началото на юли, но искат първо да видят нагласата на потребителите, дали ще идват да ползват услугите.

Фандъкова допълни, че проектът позволява да се използва и минералната вода от съществуващия извор.