По 300 хиляди лева на ден ще са загубите от задръстванията в центъра на София заради затварянето на площад „Александър Първи" за провеждането на състезанията по сноуборд.

Всекидневно през площада преминават над 100 хиляди автомобила, всеки от които инкасира загуби от лева на час, колкото е средното забавяне при затруднения трафик.

Това заяви на днешното заседание на СОС общинският съветник Ивайло Йонков от ДСБ.

Той допълни, че общите загуби от 18-дневното ограничаване на движението през площада могат да достигнат 4 млн. лв.

Затварянето на Синята зона в центъра на столицата във връзка със състезанието от Световната купа по сноуборд е в нарушение на Наредбата за организация на движението на територията на Столичната община, алармира Ивайло Йонков.

Съгласно наредбата кметът не може да затваря площади за провеждане на масови прояви за повече от 3 дни. Когато срокът е по-дълъг, както е в случая, решението трябва да се вземе от СОС.

Припомняме, Ивайло Йонков внесе писмено питане до кмета Бойко Борисов с предложение състезанието да се премести на друго място, за да не се затруднява трафикът и повече хора да могат ад го видят - пространството на площад „Александър Първи" е твърде малко.

В писмения отговор на кмета се твърди, че такива състезания по сноуборд са провеждани в центровете на Стокхолм, Грац, Мюнхен и Москва.

Направената от Ивайло Йонков справка обаче показва, че в Стокхолм проявата е била на стадион, отдалечен на 5 км от центъра, в Грац - в подземен паркинг, също извън градския център, в Мюнхен - на Олимпийския стадион. В Москва състезанието е проведено в гора, отдалечена на 10 км от Червения площад.

По данни на столичния кмет такива състезания по принцип събират публика между 20 хиляди и 40 хиляди души. Столичният централен площад обаче трудно би побрал толкова зрители.

Ивайло Йонков попита още вярно ли е, че Столичната община няма да има нито един лев приход от спортното събитие.

Кметът Борисов не отговори на изнесеното от Йонков. Вместо него думата взе общинският съветник от ГЕРБ Гълъбин Боевски, който препоръча на колегата си от ДСБ да гледа прожектиран наскоро в столицата филм за затлъстели деца, които не спортуват.

Намесата му предизвика възмущението на опозицията, тъй опозицията като по правилник той няма право да отговаря вместо кмета на питания.

Междувременно съветничката Поля Станчева от ГЕРБ също по своя инициатива взе думата, като заяви, че състезанието, което ще се предава по телевизионния канал „Евроспорт" е реклама за България.

„Никой от нас не е против провеждането на състезанието, но защо на това място? Факт е, че се затруднява животът на софиянци." - репликира председателят на групата на БСП Жельо Бойчев.

„Трябва да се уважава правилникът, да се уважават питанията и да им се отговаря по същество." - заяви Бойчев.