142 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили (ВСС) помагат в гасенето на пожарите край Отец Паисиево в Пловдивско и с. Воден в Ямболско. В борбата с огнената стихия са включени специализирана техника и хеликоптери, съобщават от Министерството на отбраната.

В района на Отец Паисиево (община Калояново) на терен са 94 военнослужещи с 14 единици специализирана и транспортна техника.

Инженерни специалисти за пореден ден прокарват просеки и горски пътища със специализирани машини между селата Отец Паисиево и Пролом, заедно със служители на местното горското стопанство и пожарната.

В гасенето на пожара край Воден (община Болярово) участват 56 военнослужещи.

Два хеликоптера от авиобазата Крумово помагат в борбата с огнената стихия при село Воден. В гасенето на пожара в района на Отец Паисиево пък участват двата хеликоптера, които бяха изпратени на страната ни от Чехия.

Край Воден и Отец Паисиево още гори

Край Воден и Отец Паисиево още гори

Електрозахранването във Воден е възстановено, обявено е частично бедствено положение

От държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" информират, че са осигурили мляко и айрян на жителите, доброволците и огнеборците във Воден. Раздадени са 500 кисели млека и 500 айряна на доброволци и екипи на пожарната. Инициативата е на изпълнителния директор на "Ел Би Булгарикум" Живко Живков и служителите на компанията и е организирана изцяло с лични средства на екипа.

Припомняме, че в четвъртък огънят навлезе във Воден и се разпространи информация, че хората се евакуират сами. Впоследствие в гасенето на пожара се включиха военнослужещи и хеликоптер на ВВС, а вътрешният министър Калин Стоянов разпореди наличните водометни машини на Жандармерията да се включат в борбата с огнената стихия. На място той обяви, че няма жертви и пострадали хора от пожара. МВР шефът потвърди това и на сутрешен брифинг днес, на който също така заяви, че евакуацията във Воден е била организирана от властите.

Пожарът край Отец Паисиево пък тръгна от вилна зона във вторник, а заради вятъра тази нощ се разгоря и към близкото село Пролом. 

В двата района изгоряха десетки къщи, а общините Болярово и Калояново обявиха частично бедствено положение. Заради реакцията на властите при пожарите оставката на Калин Стоянов бе поискана днес от партия "Възраждане", както и от коалиция ПП-ДБ, които искат и оставката на премиера Димитър Главчев.

Министър-председателят коментира искането за оставката му от района на Отец Паисиево, където се запозна на място със ситуацията заедно с вътрешния министър. С тях бе и социалният министър Ивайло Иванов. Информация за посещението им бе разпространена от пресцентъра на Министерския съвет (МС), МВР и Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

ГЕРБ вика спешно финансовия министър да даде пари за гасене на пожарите
Обновена

ГЕРБ вика спешно финансовия министър да даде пари за гасене на пожарите

Делян Пеевски първи заяви, че трябват средства, а МФ успокоява, че ще има

Главчев заяви, че пожарникарите, военните и доброволците на терен полагат усилия да бъдат ограничени пожарите максимално бързо. По думите му при толкова много огнища навсякъде се действа адекватно. Най-важното според премиера е, че няма човешки жертви. Главчев каза още, че създаденият от него оперативен щаб работи денонощно и институциите са в пълна координация.

След искането за оставката му, премиерът призова бедствието да не се политизира и определи това като цинично на фона на усилията, които се полагат. "Призовавам политиците - ако искат да излязат от помещенията с климатиците и да дойдат на място да видят за какво става въпрос", посочи Димитър Главчев. Той подчерта, че в трудни моменти е важно обществото ни да не бъде разединявано чрез политически нападки.

По думите му село Отец Паисиево, от където е част от рода на Васил Левски, е знаково място, от което може да бъде отправен силен призив за единство в настоящото предизвикателство. България има нужда от силите от всеки един от нас, важно е да се обединяваме, а не да се разделяме, добави Главчев.

Министър-председателят заяви, че в страната се работи с наличната техника, закупена до момента. "Не мисля, че служебното правителство може да бъде обвинявано за разполагаемата техника. Нека не забравяме, че бяхме избрани, за да проведем честни и прозрачни избори, а се справяме с доста по-различни неща", коментира той.

Фермерският съюз откликна на призива на Главчев и се включи в борбата с пожарите

Фермерският съюз откликна на призива на Главчев и се включи в борбата с пожарите

Земеделските производители осигуриха тежка техника и оборудване

На място бе и социалният министър Ивайло Иванов. Той обяви, че екипи на Агенцията за социално подпомагане вече са на терен и пострадалите при пожарите ще могат веднага да подадат молби за първоначална еднократна помощ в размер до 1578 лв. С нея се подпомагат семейства, чието законно построено основно жилище е пострадало при природно бедствие. Ще бъде създадена необходимата организация максимално бързо да бъде оказана пподкрепа на засегнатите от пожарите в страната. На всички, които отговарят на нормативните критерии за отпускане на еднократната помощ, тя ще бъде изплатена максимално бързо. Получилите подпомагането могат да кандидатстват и за подкрепа до 2500 лв. от Фонд "Социална закрила" към МТСП за закупуване на обзавеждане и оборудване на пострадалите домове. С еднократната помощ при природно бедствие се подпомагат семейства, чието законно построено и основно жилище е пострадало. Помощта се отпуска със заповед на директора на съответната дирекция "Социално подпомагане" по подадено заявление-декларация и след извършена социална анкета в дома на засегнатите семейства по настоящ адрес. След потушаването на пожарите засегнатите ще могат да кандидатстват за помощ и пред фонда на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Съвместно с общините ще се търсят възможности за настаняване на останали без дом хора.

Борбата за овладяване на пожара в района на Отец Паисиево продължава. Към момента успешно се ограничава периметърът на обхванарата от огъня площ.

В отговор на журналистически въпрос Калин Стоянов посочи, че след погасяването на пожарите край Отец Паисиево и Воден предстои да бъде установено дали те са причинени от човешка небрежност и може да последва наказателно преследване, ако има виновни. 

БЧК помага на пострадалите при пожарите у нас

БЧК помага на пострадалите при пожарите у нас

Екипите на БЧК оказват психосоциална подкрепа и осигуряват вода

"Само с летателни машини пожар не може да бъде потушен, те спомагат за свалянето му ниско", коментира също той и обясни, че ситуация може да се усложни при покачване на температурите и поява на силен вятър.

"Благодаря на колегите от Турция, че изключително бързо се отзоваха и оказаха много мощна подкрепа в рамките само на няколко часа", каза Стоянов за пристигналите снощи у нас турски противопожарни автомобили и уточни, че те остават на границата в готовност да се включат в борбата с пожарите, ако е необходимо.

По-късно от МЗХ съобщиха, че са сформирани експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи, включително унищожена продукция и погинали селскостопански животни. Те ще посетят районите, където е обявено бедствено положение.

По линия на de minimis стопаните могат да бъдат обезщетени за загуба на нерекултирана селскостопанска продукция, животни, пчелни семейства и фураж. Индивидуалният таван за подпомагане, който земеделски стопанин може да получи в рамките на три последователни данъчни години, е в размер до 25 хиляди евро.