Посолството на САЩ въвежда опростена система за интервюта за визи.

Безплатно вече ще бъде насрочването на интервюта за неимигрантски визи по телефона или чрез интернет. От България кандидатите могат да се обадят на телефон 02 4916 461 (от понеделник до петък, от 9:00 до 21:00 ч.), за да говорят на български език с оператор за получаване на информация за визи или насрочване на интервю.

Те имат възможност също така да определят ден и час за интервю на http://www.ustraveldocs.com/bg. Връзка с оператор от кол центъра е възможна чрез Skype на ustraveldocs-Bulgaria.

Безплатна ще е и доставката на паспорта с TNT куриерски услуги след одобрение за виза.

След заплащане на таксата за кандидатстване за неимигрантска виза в произволен клон на МКБ Юнионбанк в България, гореизброените услуги ще бъдат предоставени безплатно. Към момента таксата за кандидатстване за повечето категории неимигрантски визи е 160 щатски долара, платени в левове.

Кандидати за неимигрантска виза, които са си насрочили интервю преди 13 септември 2012 г., трябва се явят в Консулския отдел на Американското посолство за своите интервюта в определеното време.

Процедурата, посочена по-долу, важи за всички кандидати за неимигрантски визи, които определят своите интервюта на или след 13 септември 2012 г.

От посолството изброяват и как точно се осъществява тя:

  • Попълнете формуляр DS-160 за кандидатстване за виза на https://ceac.state.gov/genniv/ и разпечатайте страницата с потвърждение.
  • Отидете на портала на US Traveldocs на http://www.ustraveldocs.com/bg. Ако посещавате сайта за първи път, следвайте инструкциите, за да си създадете профил. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, като използвате Вашето име и парола. Разпечатайте вносната бележка , която съдържа информация за плащането.
  • Посетете най-близкия клон на МКБ Юнионбанк, за да платите таксата за кандидатстване. МКБ Юнионбанк ще Ви издаде мемориален ордер.
  • Определете дата за Вашето интервю за виза на http://www.ustraveldocs.com/bg или на телефон 02 4916 461 от България. Можете да се свържете с оператор и чрез Skype на: ustraveldocs-Bulgaria.
  • Елате в Посолството на САЩ в София с всички необходими документи за Вашето интервю в определения ден.

Паспортите с одобрени визи ще бъдат доставени безплатно от TNT до един от няколкото центрове за услуги на TNT в България.  За по-бързо обслужване може да изберете да получите Вашия паспорт от TNT София на адрес ул. „Неделчо Бончев" №35 от 08:00 до 19:00 часа.

За въпроси може да се свържете с оператор на телефоните посочени по-горе или с Консулския отдел на електронна поща: niv_sofia@state.gov.  Повече информация може да се открие на сайта на посолството.