В София почетоха паметта на героите от Одринската епопея. Днес отбелязваме Деня на Тракия, определен за такъв с постановление на Министерски съвет от 2006 г. Денят на Тракия е отреден за почит на българските войни, паднали пред Одрин, както и за хилядите български бежанци, прогонени от Одринска и Беломорска Тракия. На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов и десетки граждани, сред които хора на достолепна възраст, деца и млади хорa.

"Снимките от трагедията на тракийските бежанци избледняват, но паметта за тях остава жива. Помним уроците от мрачните години в началото на миналия век и никога не бива да допускаме те да се повторят. Днес, когато на няколкостотин километра от нас се води война, трябва силно да се противопоставим на това най-голямо зло и да подадем ръка на търсещите закрила." С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към хората, стекли се пред паметника на Одринската епопея в София, за да отбележат Деня на Тракия.

Отново свеждаме глави пред подвига на славните българи, които преди 109 години превзеха непристъпната Одринска крепост. За тях комендантът на крепостта Мехмед Шукри паша казва: "Храбростта на българската армия е безподобна. На такава храброст никоя крепост не може да устои, заяви Йотова и подчерта, че Одринската епопея е записана със златни букви в българската история.

Необходими са държавна воля и общи усилия, за да сложим въпроса на масата, за да получат справедливост роднините на тракийските бежанци, заяви Илияна Йотова.