Почина генерал Любен Гоцев. Новината беше потвърдена и от Виктор Вълков, също политик от ранните години на прехода и близък на генерал Гоцев, съобщи БНТ.

Генерал Любен Гоцев е роден на 3 март 1930 г. в София. Завършва Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО).

Генерал Любен Стоянов Гоцев е политик от Българската комунистическа партия (БКП) и наследилата я Българска социалистическа партия (БСП).

Той е външен министър във второто правителство на Андрей Луканов от септември до декември 1990 г. Първи заместник-министър на вътрешните работи (1989 - 1990), заместник-министър на външните работи (1982 - 1989). Преди политическата си кариера е дълги години заместник-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност (1974 - 1982), тръгвайки от щатен сътрудник от 1961 г. в същото управление на ДС.

През 1992 година Любен Гоцев се оттегля от политическия живот, занимава се известно време (1993 - 1999) с частен бизнес. Той е сред основателите на Движението за единство и развитие (наричано "генералско движение") в БСП през 1997 г.

Заедно с Виктор Вълков са основатели на митичния кръга "Монтерей", за който се разказват стотици истории, свързани с кадруване и с политически назначения по време на прехода.

Според писателя Георги Стоев ген. Любен Гоцев е истинският кръстник на така наречената българска мафия.