Синът на Тодор Живков - Владимир Живков, е починал тази сутрин на 69-годишна възраст, информира БНТ. Съобщава се, че той е лекуван в софийска болница, но не се уточнява каква е била диагнозата му.

Кончината на Владимир Живков е точно 40 години след смъртта на неговата сестра Людмила Живкова, която си отива на 21 юли 1981 г.

Новината е съобщена от Валя Славкова - съпругата на покойния Иван Славков, който преди брака си с нея беше съпруг на Людмила Живкова.

Владимир Живков е роден на 5 юни 1952 г. в София, в семейството на тогавашния секретар на Централния комитет на БКП Тодор Живков и Мара Малеева-Живкова. През 1971 г. завършва средно образование в 35-а гимназия с преподаване на руски език в София. От 1971 г. е член на БКП. След това завършва право в Софийския университет. Докато учи е член на Софийския градски комитет на ДКМС.

През 1980 г. започва работа като научен сътрудник в Института по науките за държавата и правото при БАН. Под ръководството на неговия ръководител Ярослав Радев през 1981 г. защитава дисертация на тема "Правна оценка на Нюрнбергския процес", вероятно писана от самия Радев.

Владимир Живков има два брака. Първият е с Маруся Мирчевска - двамата имат син Тодор Живков, втората му съпруга е Валентина Станимирова, с която имат дъщеря Елизабет Живкова.

След смъртта на сестра си Людмила Живкова той става главен директор на Центъра "Знаме на мира" - до 1989 г. През същата година е избран за член на Бюрото на Централния комитет на ДКМС. През периода от 1982 г. до февруари 1990 г. е председател на международната фондация "Людмила Живкова".

От 27 май 1983 до юни 1989 г. е заместник-председател на Комитета за култура. През 1986 г. става заместник-председател на Съвета за духовно развитие при Министерския съвет. От 1986 г. до изключването си през 1989 г. е член на ЦК на БКП. Народен представител в 8-о и 9-о народно събрание и член на Комисията по духовно развитие и на Ръководния комитет на българската интерпарламентарна група. (Уикипедия)