284 хил. са семействата, получили подкрепа за отопление през тази година. Те са с 31 хил. повече, в сравнение с миналата година, съобщи Нова телевизия. Най-много са тези, които са получили средства за закупуване на дърва и въглища - 245 хил. домакинства. 29,8 хил. са получили средства, за да могат да платят средствата си за ток. За парно са над 5,1 хил., а за природен газ - около 400 домакинства, обясни Деница Сачева на изслушването си пред депутатите от парламентарната Комисия по труда и социална политика.

Най-много са одобрените кандидати в областите Пловдив, Благоевград и Враца. Тази година изплащаната сума е 99 лв. на месец, общо 500 лв. са получили домакинствата за целия отоплителен сезон.

Ще бъдат направени проверки от колегите от Агенцията за социално подпомагане за начина, по който се изразходват средствата. Ако се установи, че има хора, които са използвали тези пари не за отопление, те ще трябва да върнат сумата и ще бъдат санкционирани - през следващия отоплителен сезон няма да могат да кандидатстват за тази помощ, обясни още социалният министър.

Тя съобщи, че не очаква извънреден ръст на безработицата. Продължаваме да регистрираме около 1000 - 1100 души на ден, съобщи Сачева. Тя каза още, че вероятно ще има окрупняване на мярката 60/40, 80/20 и "Запази ме".

Сачева допълни заповедта за затворените бизнеси

Сачева допълни заповедта за затворените бизнеси

За компенсации може да кандидатства и персоналът на частните детски

Държавата е разплатила над 136 млн. лв. на семейства, получили одобрение за подкрепа за отопление през зимния сезон, стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева.  През декември предстои да бъдат преведени още над 4 млн. лв. на хората, които са подали заявленията си непосредствено преди последния срок за кандидатстване в края на октомври, отчете министър Сачева. Тя апелира възрастните хора, които получават помощта си в пощенските клонове или я теглят от банкомати, да бъдат с придружител.

Днес бе оповестен нов доклад на Комитета за борба с изтезанията (CPT) към Съвета на Европа, според който лечението, условията и правните гаранции, предлагани на психиатрични пациенти и жители на социални заведения в България, остават в несъответствие с препоръките на съвета.

Взели сме решение домовете в Куделин и Говежда да бъдат закрити, а домът в Самуил през следващата година. Докладът на CPT към Съвета на Европа е нещо, за което ние отдавна сме сезирани и правим необходимото, коментира още Сачева