Между 2% и 3% са разходите в бюджета на българската държава, свързани с грижите за децата в България. Всички са на мнение, че това е доста малко. Това каза за news.bg председателят на Национална мрежа за децата Георги Богданов.

Богданов участва в заседание на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, по време на което бе обсъдена темата: "Децата, държавния бюджет и дългосрочното инвестиране в човешкия капитал на нацията".
Специален гост на заседанието бе Жана Хансурд, генерален секретар на Eurochild.

Богданов посочи пред депутатите, че такса за една година в детска градина от 600 лв. може да се превърне в реално възвърната инвестиция след 40-та година на човека от 14 261 лв. В цитираните данни той се позова на изследвания на учени от Чикагския университет.

Според него е необходимо институциите да се концентрират в разумното разходване на парите.

"Трябва да инвестираме повече в здравеопазването, образованието и така наречените универсални услуги, вместо в целеви такива - като приемна грижа, малки групови домове", обясни Богданов. По думите му те са по-скъпи и по-неефективни като разход. "Ние трябва да видим къде е най-добре да се инвестира и къде е нужно да фокусираме нашите усилия, а не просто да имаме разходване на бюджетни средства и изпълнение на бюджет", настоя още веднъж Богданов.

Експертът очаква след днешната дискусия парламентаристите да бъдат запознати с проблема, за да могат да реализират конкретни политики и инициативи за децата по време на приемането и изработването на бюджета на България.