Има подобрение на бизнес климата през май, сравнение с месец април. Това сочат данните на Националния статистически институт.

Наблюдава се, че общият показател на бизнес климата през май е нараснал с 11,8 пункта, заличавайки час от драматичния спад с близо 42 пункта през април, когато индексът се доближи на едва 4,4 пункта от рекордното си дъно от февруари 1997 година

Има подобрение в секторите: промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Общия индекс в промишлеността е нараснал с 11,4 пункта през май. Същевременно настоящата производствена активност се оценява като намалена, докато прогнозите за дейността през следващите три месеца са по-позитивни.

Най-сериозни затруднения за развитието на този отрасъл е несигурната икономическа среда, следван от недостатъчното търсене от страната и недостатъчното търсене от чужбина, показват последните данни на НСИ.

По отношение на продажните цени в промишлеността по-голяма част от мениджърите предвиждат те да без промяна през следващите три месеца.

През май създаденият показател "бизнес климат в строителството" отскача със 17,3 пункта от априлското дъно, когато индексът се срина с цели 45,6 пункта. По тяхно мнение настоящата строителна активност остава намалена, докато прогнозите им за следващите три месеца са по-благоприятни.

Над 50% спад на приходите отчитат фирмите у нас през април

Над 50% спад на приходите отчитат фирмите у нас през април

32.1% посочват, че не е имало промяна в приходите от продажби през април

Основната пречка за развитието на дейността в отрасъла продължава да е несигурната икономическа среда, посочена от 70.1% от предприятията. На второ място остават затрудненията, свързани с недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени строителните предприемачи предвиждат известно повишение на продажбите цени в сектора, макар преобладаващата част от тях да очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца, показва последната анкета на НСИ.

Във връзка с бизнес климата в търговията на дребно се наблюдава покачване с 16.2 пункта Анкетата регистрира и повишени очаквания по отношение на обема на продажбите през следващите три месеца.

Според търговците на дребно основните пречки за развитието на дейността в сектора са свързани с несигурната икономическа среда, като се отчита нарастване на негативното влияние на фактора "недостатъчното търсене", който измества на трето място затрудненията, свързани с конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени в отрасъла, търговците очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

По-слабо повишение през май с едва 2,5 пункта отчита съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" след срив с 47,1 пункта през април. Това слабо подобрение се дължи на по-благоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене са най-сериозните проблеми, затрудняващи бизнеса в сферата на услугите.

Мениджърите предвиждат цените да запазват своето равнище през следващите три месеца.